Now Reading:
Prošla je 21 godina od tragične pogibije policajca Željka Murka – Cividini: Odajemo počast Željku i svim policajcima koji su izgubili svoje živote na tako važnom poslu
Full Article 3 minutes read

Prošla je 21 godina od tragične pogibije policajca Željka Murka – Cividini: Odajemo počast Željku i svim policajcima koji su izgubili svoje živote na tako važnom poslu

Prošla je 21 godina od tragične pogibije policijskog službenika Policijske uprave međimurske Željka Murka, a tužna je obljetnica njegove smrti obilježena u ponedjeljak.

Podsjetimo, tragične srijede 12. veljače prije 20 godina Željko Murk, policajac Policijske uprave međimurske, ubijen je 12. veljače 2003. godine, u blizini mosta u Gornjem Kuršancu, prilikom potjere za pljačkašem Marselom Budimirom koji je tog dana opljačkao poslovnicu tadašnje Varaždinske banke u Nedelišću. Ubijen je automatskom puškom, a iza sebe je ostavio suprugu i troje tada malodobne djece.

Murk se u Ministarstvu unutarnjih poslova RH zaposlio 1991. godine u tadašnjoj stanici policije Čakovec. Najveći dio svog radnog vijeka proveo je kao prometni policajac u Postaji prometne policije Čakovec. U Domovinskom ratu sudjelovao je u akcijama kod Erduta, Borovog Sela i Tovarnika te vojno redarstvenoj akciji Oluja na području Siska, Petrinje i Dvora na Uni. Odlikovan je spomenicama Domovinskog rata i domovinske zahvalnosti.

Obilježavanje obljetnice Murkove pogibije započelo je polaganjem zajedničkog vijenca i paljenje svijeća na njegovom grobu na Gradskom groblju Čakovec te polaganjem vijenca i paljenjem svijeća podno spomen-ploče na Društvenom domu u Mihovljanu, a molitvu je predvodio policijski kapelan vlč. Vjekoslav Vidaček.

Gradonačelnica Čakovca, Ljerka Cividini, izjavila je da danas osim sjećanja na Željka, odaju počast i svim policijskim djelatnicima koji su izgubili svoje živote na tako važnom poslu.

-Oni taj posao obavljaju s puno entuzijazma i ljubavi braneći sve nas, naročitu u gradu Čakovcu ili Međimurskoj županiji. Za njegovu obitelj možemo reći da su već odrasli ljudi koje je majka postavila na svoje zdrave noge, imaju svoje obitelji, školovana djeca koja su ostala živjeti u gradu. Možda je tu bila velika pomoć policijske uprave, samog Grada i Međimurske županije u onim kriznim vremenima kada im je ta pomoć bila i najpotrebnija – kazala je Cividini.

Uime Međimurske županije, okupljenima se obratio zamjenik međimurskog župana Josip Grivec.

-Svatko tko je, nažalost, morao dati svoj život obavljajući svoj posao sigurno da zaslužuje prisjećanje, i kao primjer, ali isto tako i zahvalnost. Sasvim sigurno znamo da to nije lak posao i moramo to posebno cijeniti i poštovati – rekao je Grivec.

I Nenad Plevnjak, voditelj odsjeka za pravni red PU međimurske prisjetio se tragičnog dana.

-Prije 21 godinu u nedjelju se desilo teško kazneno djelo razbojništva, pljačka banke gdje se počinitelj udaljio u nepoznatom pravcu. Cijeli operativni sastav policijske uprave Međimurske županije je bio angažiran na pronalasku počinitelja, a u tom sastavu je bio i Željko Murk koji ga je prvi uočio. Svojim požrtvovnim radom krenuo je uhititi počinitelja i tom prilikom je smrtno stradao. Taj događaj ne smijemo zaboraviti i obilježavat ćemo ga svake godine s pijetetom – rekao je Plevnjak.

U spomen na Željka Murka, u subotu, 17. veljače 2024. godine, s početkom u 10.00 sati, u Gornjem Kuršancu održat će se Kros utrka. Start i cilj bit će kod objekta HVIDR-e Međimurske županije na Dravi kod Gornjeg Kuršanca. Organizatori utrke su PU međimurska, Policijska udruga IPA Međimurje, Udruga hrvatskih vojnih invalida domovinskog rata – Čakovec, Općina Nedelišće i Atletski klub Nedelišće.

a.kučić/sjever.hr
12.02.2024.

Input your search keywords and press Enter.