Now Reading:
VALENTINOVO Najromantičniji blagdan? Za neke da, drugi ga ni ne doživljavaju – provjerili smo kako razmišljaju različite generacije Varaždinaca
Full Article 4 minutes read

VALENTINOVO Najromantičniji blagdan? Za neke da, drugi ga ni ne doživljavaju – provjerili smo kako razmišljaju različite generacije Varaždinaca

U nizu blagdana koje obilježavamo, najromantičnije je svakako Valentinovo – Dan zaljubljenih koji slavimo 14. veljače svake godine.

Doduše, ne slave ga baš svi – dok drugi jedva čekaju da osobi u koju su zaljubljeni to i pokažu, drugi Valentinovo uopće ne doživljavaju i ne smatraju ga Danom zaljubljenih, nego još jednim od „dana konzumerizma”.

Što god mislili o Danu zaljubljenih, unazad nekoliko godina njegova popularnost raste, o čemu govori i činjenica da je potrošnja u Hrvatskoj oko Valentinova zadnjih godina porasla 30-ak posto, a u restoranima za gotovo 80 posto.

Zašto Valentinovo i zašto 14. veljače?

Prema jednom vjerovanju, Valentinovo je dobilo ime prema svetom Valentinu, svećeniku koji se oglušio na naredbu cara Klaudija o zabrani vjenčavanja rimskih vojnika, kako se ne bi okretali obitelji. Svećenik je potajno vjenčavao parove riskirajući zatvor i pogubljenje. Upravo takva sudbina zadesila ga je 14. veljače kada mu je odrubljena glava. Narod ga je proglasio svecem, a kasnije je prihvaćeno da se 14. veljače slavi Dan svetog Valentina.
Smatra se da slavljenje Valentinova potječe od svetkovine rimskog boga plodnosti Fauna (tzv. luperkalije).

Što kažu Varaždinke i Varaždinci?

Odlučili smo provjeriti kako Varaždinke i Varaždinci obilježavaju Valentinovo, odnosno je li to za njih doista Dan zaljubljenih ili sasvim običan dan. Razgovarali smo s nekoliko generacija i dobili zanimljive odgovore.

-Valentinovo je za mene dan kada se slavi ljubav, ali mislim da se ponekad previše pažnje posvećuje materijalizmu koji sa sobom nosi površnost. Obilježavam ga jednostavno, malom gestom iz srca, umjesto velikih slavlja i troškova. Smatram da je lijepo iznenaditi svoju voljenu osobu malim znakom pažnje, ali vjerujem da se takva gesta može pokazivati i tijekom cijele godine – izjavila je 18-godišnja Sara koja, iako tako mlada, već doista zrelo razmišlja.

Nešto slično rekla nam je i 31-godišnja Martina koja je u romantičnoj vezi osam godina.

-Moj dečko i ja za Valentinovo si darujemo eventualno neku sitnicu, on meni pokloni ružu, ja njemu čokoladu. Nikada nismo na neki poseban način obilježavali taj dan, često se i dogodi da nam se tako poklope obaveze da se baš i ne vidimo. Bolje nam je kada spontano, nasumično odaberemo neki dan kada nam odgovara, pa se odemo negdje počastiti – kazala je Martina.

-Nakon pet godina braka, zaljubljen više nisam, to je sad prava ljubav, bez onih leptirića u trbuhu, ali tako to ide. Kad veza počne, onda si lud i zaljubljen, kasnije je to, bar kod mene, ozbiljnije i dublje. Ne znam, vjerojatno ću opet kupiti cvijeće i kakvu bombonjeru, tek toliko da malo obilježimo Valentinovo, ali ništa specijalno – otkrio nam je 34-godišnji Miljenko.

„Dajte, molim vas, to je čista bedastoća!”

Naišli smo i na muškarca u pedesetim godinama (slobodna procjena jer nije htio reći ni ime) koji je prilično ljuto rekao da ga Valentinovo uopće ne zanima.

-Dajte, molim vas, to je čista bedastoća, k’o i onaj Halloween, sve su to ‘zmislili Amerikanci da bi ljudi više trošili. Ne zanima me – rekao je i nastavio svojim putem.

Potpuno suprotno, Dražen koji je u braku 26 godina, Valentinovo obilježava redovito i to u krugu cijele obitelji.

-Mojoj ženi i meni je baš 14. veljače godišnjica braka, tako da Valentinovo obilježavamo svake godine. Imamo dvoje djece, kćer i sina, i svi zajedno odemo na ručak ili večeru, ovisno o obvezama. Poklone nekad kupimo, nekad ne, ali bitno nam je da provedemo koji sat zajedno i na taj dan koji za nas ima dvostruku važnost – objasnio je Dražen.

„Meni je Valentinovo svaki dan!”

Mnogima, pa tako i 32-godišnjoj Nikolini, proslava Valentinova ovisi o tome kako ona i suprug rade, odnosno o ostalim obvezama.

-Nekad taj dan obilježimo ili par dana prije ili kasnije. Suprug mi obično daruje ružu, ja njemu isto neku sitnicu. Svake godine nam je Valentinovo drugačije, ne obilježavamo ga na neki poseban način. Obično si nešto doma složimo za pojesti i popijemo pivo ili čašu vina, a ovoga puta ćemo si priuštiti i saunu, iskoristiti poklon bon koji smo dobili još za Božić – otkrila nam je Nikolina.

Za kraj ankete smo ostavili kratak odgovor koji vam možda neće biti nešto novo i originalno, ali priznajte, lijepo je to čuti.

-Ne slavim posebno, u sretnoj sam vezi i meni je Valentinovo svaki dan – nasmiješeno je rekao 29-godišnji Igor.

Neka i vama Valentinovo bude svaki dan, provodite što više vremena uz voljene i ne zaboravite im što češće reći – VOLIM TE!

a.kučić/sjever.hr
11.02.2024.

Input your search keywords and press Enter.