Now Reading:
Vojni rok sve je bliže, ministar Anušić: Tri su prijedloga o dužini trajanja vojnog roka
Full Article 4 minutes read

Vojni rok sve je bliže, ministar Anušić: Tri su prijedloga o dužini trajanja vojnog roka

Najnovije izjave ministra obrane Ivana Anušića ukazuju na to da je povratak služenja vojske gotovo sigurna stvar, piše Index.hr.

Ministar je u petak iznio nekoliko detalja koji sugeriraju da više nije pitanje hoće li se vojni rok vraćati, nego koji od tri modela će biti izabran.

Kako je rekao, vojni rok će morati služiti vojni obveznici muškog spola, a mogu se prijaviti i žene, ali za njih neće biti obavezan. Uz to, ustvrdio je kako vojni rok neće početi ove godine jer se radi o velikom projektu koji treba temeljito pripremiti.

– Ove godine ga nećemo stići provoditi jer je potreban ozbiljan infrastrukturni zahvat. To je veliki logistički i financijski projekt. Nije to usputni posao, to je ozbiljan posao i treba ga dobro pripremiti. Kad krene, ne smije biti nikakvih zastoja – rekao je Anušić.

Tri prijedloga, trajat će tri mjeseca

– U ovom trenutku nećemo o trajanju. Nevjerojatno je da javnost više zanima koliko će trajati umjesto kakav mu je smisao. Uskoro ćemo imati tri prijedloga, odnosno, tri scenarija dužine vojnog roka. Idući tjedan bismo to trebali imati. Nakon toga uputit ću to na uvid premijeru i predsjedniku pa s premijerom dogovarati daljnje korake, kako i na koji način, i od kada provoditi vojni rok – rekao je.

Anušić, dragovoljac Domovinskog rata, odgovorio je i na pitanje što će se raditi tijekom vojnog roka.

– Postoji nešto što se zove baratanje ubojitim sredstvima. Nakon toga postoji i jedan dio koji se odnosi na znanje, taktiku, primjenjivanje taktike u određenim situacijama, bilo da se radi o obrani, napadu… Postoji i treći dio – fizička priprema – rekao je Anušić.

– Za to je dovoljno tri mjeseca, čak i ako ste u potpunoj fizičkoj nepripremljenosti. Za tri mjeseca možete postati od nekoga tko ne može pretrčati 50 metara, da možete odraditi jedan ozbiljan marš od 30 kilometara s opremom, možete odraditi jedno trčanje od 3200 metara, što je razina koju bi svi trebali moći napraviti – ustvrdio je ministar.

Svojevrsni odgoj mladića

Iako je uvođenje vojnog roka velika novost za zemlju u kojoj je obavezno služenje vojske ukinuto početkom 2008. godine, Anušić danas nije puno govorio o razlozima uvođenja vojnog roka. Spomenuo je, doduše, ankete koje su govorile o 73 za uvođenje vojnog roka i 27 posto protiv, ali jasno je da javno mnijenje ne može biti razlog za pokretanje tako velikog i skupog projekta.

No, zato je spominjao vojsku u kontekstu svojevrsnog odgoja mladića, što definitivno ne bi trebao biti zadatak vojske, nego roditelja i odgojno-obrazovnih ustanova poput škole i fakulteta.

– Moramo biti svjesni da nije vojni rok samo nešto što usmjerava čovjeka za eventualni budući sukob. Nije njegova svrha samo odlazak u rat, nego da se resocijalizira na specifičan i drugačiji način, da se navike koje su loše možda promijeni i prihvati neke druge. Spavanje na vrijeme, neimanje laptopa uz sebe… – rekao je Anušić, a piše Index.

– Od spavanja na vrijeme, neimanja laptopa uz sebe, puštanja loših navika i prihvaćanja dobrih navika. Ne bih rekao da će ih to odgojiti, ali ta iskustva i pristup će im svakako pomoći za život pred njima – naveo je Anušić.

– Vojna izobrazba nema alternative, ili je imamo ili je nemamo, civilna zaštita to ne može zamijeniti. U slučaju vojne ugroze, svi muškarci od 18 do određenih godina su vojni obveznici, mogu biti mobilizirani, imali vojnu izobrazbu ili ne. S njom će biti svakako lakše – dodao je je Anušić.

Ministar obrane nije spominjao nikakve potencijalne ugroze koje bi zahtijevale od društva da veći broj mladića pripremi za mogućnost ratovanja. Treba napomenuti da obavezni vojni rok vraća i susjedna Srbija, a o takvoj mogućnosti se raspravlja i u Njemačkoj, i to u kontekstu moguće ruske agresije na Europu, piše Index.hr.

foto: ilustracija
sjever.hr/index.hr
10.02.2024.

Input your search keywords and press Enter.