Now Reading:
Upravni odjel za javnu nabavu i EU  fondove radi zahtjevan i odgovoran posao. Kolar: Ono što je prošlo kroz Fond solidarnosti i kroz našu javnu nabavu, nevjerojatnih je 65 milijuna eura
Full Article 6 minutes read

Upravni odjel za javnu nabavu i EU  fondove radi zahtjevan i odgovoran posao. Kolar: Ono što je prošlo kroz Fond solidarnosti i kroz našu javnu nabavu, nevjerojatnih je 65 milijuna eura

Krapinsko-zagorska županija nastavlja s prezentacijom rezultata i aktivnostima svojih upravnih odjela u prošloj godini. U petak je tako u Poslovno-tehnološkom inkubatoru predstavljen rad Upravnog odjela za javnu nabavu i EU fondove.

Pročelnica Upravnog odjela Vlatka Mlakar rekla je kako je javna nabava najefikasniji alat kojim se može doprinijeti nabavi robe, radova i usluga i na početku godine u roku od 30 dana od donošenja proračuna, Županija je dužna objaviti plan javne nabave. 

– U 2023. godini Odjel je ukupno sklopio 53 ugovora, a njihova vrijednost bila je 12.823.091 eura. Podijelili smo ih na otvorene postupke javne nabave, te na postupke jednostavne nabave, koji podrazumijevaju obnovu – pojasnila je Mlakar.

Što se tiče Fonda solidarnosti Europske unije odlukom Vlade Republike Hrvatske o načinu rasporeda sredstava iz Fonda solidarnosti Europske unije odobrenih za financiranje šteta od potresa na području grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije, imenovanju i određivanju zaduženja nacionalnog koordinacijskog tijela, tijela odgovornih za provedbu financijskog doprinosa i neovisnog revizorskog tijela, Krapinsko-zagorska županija određena je kao tijelo odgovorno za provedbu financijskog doprinosa.

– Otvorena su bila dva javna poziva. U prvom pozivu – vraćanje u ispravno stanje infrastrukture i pogona u području prijevoza oštećenih u potresu na području županije, ugovorena su bespovratna sredstva za 54 operacije, a njihova ukupna vrijednost je 35.418.495 eura, dok su ugovorena bespovratna sredstva iznosila 34.693.030 eura i postotak iskorištenosti je bio 94 posto. Kroz poziv jednostavne  izravne podjele prijavljeni su nastali troškovi u iznosu od 9.802.515 eura, prijavljeni potencijalni troškovi kroz vaučere bili su 7.717.998 eura i ukupno su isplaćena sredstva u iznosu od 16.781.839 eura i tu je postotak iskorištenosti bio 96 posto – istaknula je pročelnica Mlakar i dodala kako su ukupna isplaćena sredstva preko ova dva modaliteta iznosila 50.505.890 eura i ta su sredstva prošla kroz račun Krapinsko-zagorske županije i dalje su proslijeđena korisnicima.

Ukupno je na području županije sanirano 267.18 kilometara cesta, 38 klizišta, 11 propusta i tri mosta.

U drugom javnom pozivu – vraćanje u ispravno radno stanje infrastrukture i pogona u području obrazovanja oštećenih u potresu ugovorena su bespovratna sredstva za 12 operacija, njihova ukupna vrijednost bila je milijun i 235 tisuća eura, a ukupno je isplaćeno milijun i 176 tisuća eura. Postotak iskorištenosti je u ovom dijelu bio 95 posto.

U jednostavnoj izravnoj dodjeli prijavljeni su troškovi putem vaučera u iznosu od 822.245 eura, a ukupna isplaćena sredstva su 554.690 eura. Kao najznačajniji projekt u ovom javnom pozivu je uklanjanje i izgradnja zamjenske zgrade Područne škole Laz Bistrički. Vrijednost investicije je milijun i 495 tisuća eura, iz Fonda solidarnosti financirano je milijun i 123 tisuće eura, dok je Krapinsko-zagorska županija financirala 371.602 eura – napomenula je pročelnica.

Što se tiče povlačenja sredstava iz EU fondova u 2023.godini, Krapinsko-zagorska županija postigla je najbolje rezultate na području Hrvatske i zauzima prvo mjesto s 531 eurom per capita.

Mlakar se osvrnula i na planove u ovoj godini. Tako je pripremljeno 16 otvorenih postupaka javne nabave u iznosu od 4.741.972 eura, 30 postupaka jednostavne nabave u iznosu od 365 tisuća eura i 5 postupaka jednostavne nabave koje se tiču obnove u iznosu od sedam milijuna i 342 tisuće eura.

Župan Željko Kolar kazao je kako je ono što je prošlo kroz Fond solidarnosti, kroz ova dva poziva i ono što je prošlo kroz javnu nabavu Krapinsko-zagorske županije, nevjerojatan iznos više od 65 milijuna eura ili oko 490 milijuna kuna radova koji su obavljeni na području županije.

– Ovdje nisu spomenuti radovi koji su prošli kroz ministarstva i druga tijela koja su bila provedbena za petrinjski potres. Onda se vidi kakav je bio investicijski ciklus na području Krapinsko-zagorske županije i koliko je toga izgrađeno, obnovljeno i modernizirano u 2023. godini – istaknuo je Kolar i dodao kako je javna nabava  u ovom trenutku najsloženiji i najosjetljiviji proces jer se ovdje ne praštaju pogreške i kada pogriješite ili nešto izostavite u pripremi, u postupku, u ugovoru, realizaciji ili završnoj situaciji, to se kažnjava.

 – Naš Upravni odjel, vodio je nabavu, kontrolu i podršku za Centar u turizmu i ugostiteljstvu u Zaboku čija je vrijednost 18,9 milijuna eura. I Specijalna bolnica Krapinske Toplice, što kroz Fond solidarnosti, što kroz NPOO, gdje je vrijednost oko 10 milijuna eura, također je dodatni išla kroz naš upravni odjel – napomenuo je župan te pojasnio kako su izuzetno važni njihovi partneri.

– Upravni odjel s Razvojnom agencijom prekontrolira sve izvedene radove i uskladi i s izvješćima, to onda predaje nadležnom ministarstvu u Zagrebu, kako bi dobilo onaj sretni završetak.

U planu za 2024. godinu nema ZEZ-a, zato što je ugovor potpisan s Ministarstvom kulture.

 – Vrijednost investicije samog dvorca je 9,2 milijuna eura. Za dodatni objekt, bivšu konjušnicu je dodatnih 9,2 milijuna eura. 7,7 milijuna eura je bespovratnih sredstava, a mi moramo osigurati 15 posto. Idemo i s projektom Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice čija je vrijednost veća od 17,6 milijuna eura, od toga je 16 milijuna i 450 tisuća bespovratnih sredstava, jer je ponovno naš Upravni odjel podrška tijekom izrade postupka javne nabave samoj bolnici. Ukupno smo već na 47 milijuna eura investicijskog ciklusa koji će proći kroz naš Upravni odjel za javnu nabavu i EU fondove – zadovoljno je rekao Kolar.

Osvrnuo se i na druge infrastrukturne projekte.

– Bilo bi sjajno da u jednom trenutku krenemo s izgradnjom Centra zdravlja, srca i mozga u Krapinskim Toplicama, s nastavkom brze ceste Zlatar Bistrica – Marija Bistrica, dionicom Đurmanec – Jesenice – Varaždinu. Kada bi ta tri projekta istovremeno startala s Lepoglavskom spojnicom, brzom prugom Bedekovčina – Poznanovec, na Lepoglavu, onda bi mogli doći zapravo do jednog ogromnog iznosa koji je prošao preko leđa našeg upravnog odijela za javnu nabavu i EU fondove – zaključio je župan Kolar.

i.belošević/sjver.hr 09.02.2024.

Input your search keywords and press Enter.