Now Reading:
Međimurska županija preuzima dio zahtjeva za raspolaganje nekretninama u vlasništvu države – Posavec: Bit ćemo primjer dobre prakse i pokazati koliko možemo biti učinkoviti
Full Article 4 minutes read

Međimurska županija preuzima dio zahtjeva za raspolaganje nekretninama u vlasništvu države – Posavec: Bit ćemo primjer dobre prakse i pokazati koliko možemo biti učinkoviti

Župan Međimurske županije Matija Posavec u nazočnosti državne tajnice u Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Sanje Bošnjak u petak je potpisao Odluku o predaji zahtjeva vezanih uz upravljanje i raspolaganje nekretninama u vlasništvu Republike Hrvatske Međimurskoj županiji te preuzeo predmete od interesa za Međimursku županiju.

Podsjetimo, krajem prošle godine usvojen je Zakon o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu Republike Hrvatske kojim se, između ostalog, kroz decentralizaciju upravljanja nekretninama, prepušta upravljanje građevinskim zemljištem i građevinama sa zemljištem za redovnu uporabu županijama, gradovima sjedištima županija i velikim gradovima.

Župan je pojasnio da nakon stupanja na snagu zakona koji regulira, odnosno modificira raspolaganje nekretninama koje su u vlasništvu Republike Hrvatske, Međimurska županija ima sa svog područja u resornom ministarstvu 301 predmet koji se odnosi na zahtjeve jedinica lokalne samouprave, odnosno na zahtjeve fizičkih i pravnih osoba.

-Ovaj događaj danas je konkretno operativno preuzimanje prvih 99 predmeta, 53 predmeta koji se odnose na zahtjeve općina i gradova te 46 predmeta koji se odnose na zahtjeve pravnih i fizičkih osoba. Drugim riječima, sve ono što je dosta bilo sporo rješavano. Mi želimo biti primjer dobre prakse i pokazati koliko možemo biti ekspeditivni i učinkoviti. Imamo ekipu za to koja ima znanje, stručnost i iskustvo – rekao je Posavec.

Dodao je da u Međimurskoj županiji imaju dosta dobro iskustvo u rješavanju imovinsko-pravnih predmeta u izvlaštenjima, s obzirom na niz investicija te da im je želja da ti predmeti budu ekspeditivno riješeni, kako bi mogli doprinijeli razvoju cijele zajednici.

-Ako se ti predmeti odnose na zahtjeve općina i gradova dok se radi o širenju stambenih zona, o gradnji infrastrukture, o stavljanju u funkciju onoga što nije bilo izgrađeno pa da se nešto izgradi, onda često puta ta administracija zapne ili sama realizacija projekta upravo na tim imovinsko-pravnim poslovima, odnosno raspolaganju nekretninama. Preuzeli smo ove predmete, očekuje nas operativan i dinamičan posao, ali, vjerujem, na zadovoljstvo naših građana kojima želimo pokazati koliko Međimurska županija može biti efikasan servis, koliko može biti servis građana na raspolaganje cijeloj našoj zajednici – kazao je Posavec, poručivši državnoj tajnici da će se Županija sigurno iskazati i u ovim poslovima.

Župan je dodao da su dodatno zatražili još dva projekta koji nisu u ovih 99.

-Riječ je o darovanju zemljišta za izgradnju Logističko-distributivnog centra za voće i povrće na području grada Preloga, što čekamo već više od godinu dana te izgradnju novog Vatrogasnog operativnog centra Vatrogasne zajednice Međimurske županije. Riječ je o zahtjevu Grada Čakovca, također za darovanjem zemljišta uz južnu obilaznicu, kako bi ti projekti, koji su vrlo korisni, mogli biti što prije u njihovoj realizaciji – zaključio je župan Posavec.

Državna tajnica Sanja Bošnjak istaknula je da je novi zakon značajan i reformski te da je cilj bio da županije budu kvalitetan servis za svoje građane i poduzetnike jer oni najbolje znaju područje svoje županije i svog terena, svaku cestu i svaku zgradu, što Uprava za nekretnine u Zagrebu nije znala.

-Rješavanje imovinsko-pravnih odnosa u pravnom smislu su vrlo složeni i vrlo odgovorni poslovi jer mi u Hrvatskoj još uvijek nemamo riješene zemljišne knjige, nisu povezani katastar i gruntovnica, još uvijek se nalazi i društvenog vlasništva i općenarodne imovine i dok to jednog dana ne riješimo, neće se moći brže u tom smislu rješavati. Ali upravo zato što sada imamo umjesto uprave za nekretnine imamo 20 županija i 25 gradova, računajući Grad Zagreb koji je županija i grad – kazala je Bošnjak.

Istaknula je kako vjeruje da će se i ovi predmeti, kao i sljedeći puno brže rješavati i da će puno brže doći u funkciju.

-Mi nismo samo htjeli prepustiti predmete, nego smo omogućili i fiskalnu decentralizaciju, tako da će županije uvijek za svoje područje, bez obzira tko radio, grad ili županija ili država, dobiti 20 posto prihoda od tržišne vrijednosti nekretnine. Uvijek govorimo o tržišnim vrijednostima i tako će se i dalje postupati. Znači, 20 posto će dobit jedinica lokalne samouprave na kojoj se nekretnina nalazi, recimo Prelog, a 60 posto ostaje državi koja je vlasnik tog zemljišta ili građevine – zaključila je državna tajnica poželjevši uspjeh županu Posavcu i njegovom timu.

a.kučić/sjever.hr
09.02.2024.

Input your search keywords and press Enter.