Now Reading:
Državni tajnik Zvonko Milas u posjetu Varaždinskoj županiji: Vi ste prirodan partner u brojnim aktivnostima koje koordinira Središnji državni ureda za Hrvate izvan Hrvatske
Full Article 2 minutes read

Državni tajnik Zvonko Milas u posjetu Varaždinskoj županiji: Vi ste prirodan partner u brojnim aktivnostima koje koordinira Središnji državni ureda za Hrvate izvan Hrvatske

Varaždinsku županiju posjetio je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas koji je tom prilikom u Županijskoj palači održao radni sastanak sa županom Varaždinske županije Anđelkom Stričakom i njegovim suradnicima.

Razgovaralo se o projektima i programima od zajedničkog interesa, a sve u cilju uspostavljanja, održavanja i promicanja veza s Hrvatima izvan Republike Hrvatske, jačanjem suradnje s hrvatskim iseljeništvom, poticanja i pomoći povratka i useljavanja te provođenja mjera i programa za integraciju Hrvata povratnika i useljenika.

Župan Anđelko Stričak upoznao je goste s projektima i programima koje Varaždinska županija provodi te je istaknuo primjer suradnje s Hercegbosanskom županijom.

-Varaždinska županija prednjači na podosta područja, kao na području obrazovanja, gospodarstva, kulture i slično. Da je to uočljivo najbolje nam govore dolasci brojnih izaslanstava, kako stranih veleposlanika akreditiranih u Republici Hrvatskoj, gospodarskih i kulturnih izaslanstava, tako i dolasci brojnih predstavnika regionalnih samouprava. Dolazak državnog tajnika Milasa također doživljavamo u tom aspektu, ali isto kao i mogućnost da županijske ustanove budu na usluzi susjednoj Bosni i Hercegovini na njenom putu u Europsku uniju – rekao je župan Stričak.

Državni tajnik Zvonko Milas izrazio je zadovoljstvo održanim sastankom te je istaknuo da razvoj suradnje Varaždinske županije i Ureda usmjeren na Hrvate u Bosni i Hercegovini, ali i na pripadnike hrvatske nacionalne manjine koja živi u 12 europskih država te hrvatsko iseljeništvo koje živi diljem svijeta.

-Varaždinska županija je prirodan partner u brojnim aktivnostima koje Ured koordinira, od poticanja gospodarskog i znanstvenog umrežavanja hrvatskih stručnjaka i povratka hrvatskih iseljenika u domovinu, projekata očuvanja hrvatskog identiteta i kulture, posebno u Sloveniji, Austriji i Mađarskoj i drugim državama, do razmjene najboljih praksi s Hrvatima u BiH na njihovom europskom putu – istaknuo je Milas.

sjever.hr
09.02.2024.

Input your search keywords and press Enter.