Now Reading:
U Varaždinskoj županiji obilježen slovenski kulturni praznik – Prešernov dan
Full Article 4 minutes read

U Varaždinskoj županiji obilježen slovenski kulturni praznik – Prešernov dan

U organizaciji Slovenskog kulturnog društva “Nagelj”, zajedno sa predstavnicom slovenske manjine Varaždinske županije Barbare Antolić Vupora, i ove je godine u Varaždinskoj županiji obilježen slovenski kulturni praznik, Prešernov dan.

Prigodni program u Županijskoj palači izveli su pjevački zbor SKD Nagelj, učenici Druge gimnazije Varaždin te učenici Osnovne škola Radovan.

Tim je povodom zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec istaknula kako joj je drago što imaju priliku zajedno s prijateljima Slovencima obilježiti njihov državni praznik posvećen Francu Prešernu.

– Dugi niz godina, mi se ovdje nismo nikad dijelili na vaše i naše, oduvijek smo njegovali međusobnu toleranciju, razumijevanje i zajedništvo između hrvatskog i slovenskog naroda na području Varaždinske županije. Želim da i u budućnosti njegujemo kvalitetne odnose, međusobno uvažavanje, zajedništvo i poštovanje. Pohvaljujem trud i rad društva Nagelj, vjerujem da će ovo prijeći u tradiciju i da će se na ovakav način odati priznanje svemu onome što nas je povijest naučila, s pogledom u budućnost, gradeći još bolje i kvalitetnije odnose – rekla je zamjenica.

Barbara Antolić Vupora kazala je kako joj je drago što se Prešernov dan proslavlja zajedno s učenicima koji uče slovenski jezik i kulturu, zahvaljujući Varaždinskoj županiji, ali i Republici Sloveniji.

– Već više od 10 godina na nekoliko osnovnih škola imamo omogućeno učenje prema modelu C. Grad Varaždin do sada nije bio uključen prema modelu C u omogućavanje učenja za učenike koji imaju slovensko podrijetlo i one koji žele naučiti slovenski jezik. Nakon više od 10 godina konačno se pristupilo realizaciji tog projekta – rekla je Antolić Vupora.

Obilježavanju Prešernovog dana prisustvovala je i Tamara Plankar iz Veleposlanstva Republike Slovenije, koja je istaknula kako je Slovenija jedna od rijetkih zemalja koja ima takav praznik.

– Na taj dan su sve institucije u Sloveniji zatvorene, ali danas su sve otvorile svoja vrata široj javnosti, tako da je taj praznik važan za Sloveniju te za kulturni i nacionalni identitet Slovenaca. Dobro surađujemo na kulturnom i gospodarsko-socijalnom planu. U kulturi se zadnjih godina puno napravilo, podržavamo slovenske umjetnike koji dolaze ovamo, u učenju slovenskog jezika i cijelog kulturnog i nacionalnog identiteta Slovenaca i naše nacionalne manjine – rekla je Plankar.

Zamjenik varaždinskog gradonačelnika, Miroslav Marković, rekao je kako je ovo dobar primjer na koji način funkcionira suradnja između dvije zemlje i dva naroda.

– Imamo primjere učenja slovenskog jezika već godinama u gimnaziji, a ove godine bi trebali krenuti u nekim varaždinskim osnovnim školama. Mislim da nikada nije bila bolja suradnja sa Slovenijom – rekao je Marković te istaknuo dobru suradnju sa Slovenskim kulturnim društvom i sa saborskom zastupnicom Barbarom Antolić Vuporom koja promovira uvođenje slovenskog jezika.

– Mislim da svi zajedno, sa veleposlanstvom, sa slovenskom manjinom, možemo napraviti još više da bi se ta gostoljubivost i jednih i drugih vidjela na nekim stvarnim konkretnim primjerima – rekao je Marković.

Kako je istaknula predsjednica SKD Nagelj, Martina Lesjak, na Prešernov dan slavi se najveći pjesnik ikad u Sloveniji.

– Htjeli smo danas u Varaždinu predstaviti ono što nema granice i što povezuje sve nas, a to je kultura i učenje slovenskog jezika i kulture, kako na području Varaždinske županije, tako i u gradu Varaždinu i u Drugoj gimnaziji – rekla je Lesjak.

Učenike iz Druge gimnazije predvodio je Miroslav Gradečak, profesor povijesti i slovenskog jezika, koji je rekao kako u školi svake godine otprilike 10 posto, od ukupnog broja učenika, uči slovenski.

– Ove godine ih imamo 54. Slovenski jezik se u Drugoj gimnaziji uči od 2012. godine, s time da smo postali prva škola u Hrvatskoj koja je državna škola i u kojoj se po redovnom programu implementirao slovenski jezik po modelu c. Svake godine jedan broj naših učenika odlazi u Sloveniju na studij – rekao je profesor.

n.p.bajz/sjever.hr

08.02.2024.

Input your search keywords and press Enter.