Now Reading:
Poljoprivrednici donjeg Međimurja u problemima zbog velikog broja divljači: „Obitavaju na državnoj zemlji, a hrane se u našim poljima”
Full Article 2 minutes read

Poljoprivrednici donjeg Međimurja u problemima zbog velikog broja divljači: „Obitavaju na državnoj zemlji, a hrane se u našim poljima”

Iako se šteta posljednjih godina broji u stotinama tisuća eura, još uvijek nije pronađeno rješenje za problem prevelikog broja divljači koja zalazi u polja i poljoprivrednicima uništava urod. Ograde, električni pastiri, topovi, sredstva za odbijanje divljači… Ništa od toga zasada nije dalo rezultate. Poljoprivrednici su očajni.

– Sve su to samo vatrogasne mjere koje ne daju konkretne rezultate. Divljači ima previše i ona mora negdje jesti, a gdje će drugdje nego u našim poljima – očajan je Vedran Klarić i ističe da postavljanje ograde teško može u kratkom roku riješiti problem.

– Izračunao sam da bi mi trebalo 45 godina da ogradim sve svoje parcele. Sada imam 50 i ne namjeravam se do 95 baviti poljoprivredom – poručio je Klarić za HRT-e.

Ovo stanje ujedinilo je poljoprivrednike od Kotoribe i Donje Dubrave do Legrada. I dok ističu da sami ne mogu riješiti problem, lovci i lovačka društva m odgovaraju da su za problematiku sami krivi, jer su im nudili tzv. električne pastire, ali ih poljoprivrednici odbijaju.

I dok sve strane jedna u drugu upire prstom, stanje na terenu se ne mijenja. Poljoprivrednicima koji imaju stotinjak hektara usjeva, šteta se iz godine u godinu samo gomila.

– U posljednje tri godine službeno procijenjena šteta iznosi mi više od 85.000 – otkriva poljoprivrednik Stjepan Miser.

Proizvođači su svjesni da se samo u suradnji s lovačkim društvima i uz pomoć države može pronaći odgovarajuće rješenje.

Problem je rezervat u kojem je veliki broj divljači, a nema dovoljno hrane. U rezervatu obitavaju, a hrane se na našim poljima – zaključuje Ivica Rašanec iz Velikog Otoka.

sjever.hr
08.02.2024.

Input your search keywords and press Enter.