Now Reading:
Zavod za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije u 2023. godini ostvarilo izuzetne rezultate: Krapinsko-zagorska županija u samom vrhu po procijepljenosti protiv hripavca
Full Article 4 minutes read

Zavod za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije u 2023. godini ostvarilo izuzetne rezultate: Krapinsko-zagorska županija u samom vrhu po procijepljenosti protiv hripavca

Nastavljajući rad upravnih odjela, ali i javnih ustanova koje djeluju na području Krapinsko-zagorske županije, u srijedu su prostorijama Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije župan Željko Kolar i ravnatelj Zavoda Tomislav Jadan rezimirali rad Zavoda u 2023. godini.

Zahvalivši svim djelatnicama i djelatnicima na svemu onome što čine, prije svega za prevenciju zdravlja svih uzrasta stanovnika Krapinsko-zagorske županije, župan Kolar je naglasio da upravo program prema prevenciji i edukaciji ljudi daje odlične rezultate.

-U ovoj pandemiji hripavca koja je sada na snazi u Republici Hrvatskoj, ponovo smo na dnu po broju zaraženih, odnosno na vrhu prema onima koji su cijepljeni. Da bi mogli doći do takvog rezultata, izuzetno je bitno imati kontinuiranu komunikaciju sa svim skupinama. Važno je puno raditi s roditeljima kako bi dozvolili da djeca uđu u određene programe i aktivnosti, da budu cijepljena na vrijeme svime što je potrebno i da im se nudi mogućnost dodatnog cijepljenja – istaknuo je Kolar.

Župan je spomenuo i investicije u nove tehnologije i nove aparature, naglasivši da se Zavod mora stalno razvijati i pratiti trendove te da ga se treba financirati na način da imaju najbolju opremu kako bi njihova učinkovitost bila veća, kvaliteta dobivenih podataka bolja, a ono što je bitno je da se brže dolazi do rezultata.

-U 2024. godini kupiti ćemo dodatne aparate koji će omogućiti kvalitetan, kontinuirani rad u samom Zavodu, a prijavljen je projekt za prekograničnu suradnju Hrvatske i Slovenije – naglasio je župan.

U Zavodu za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije radi 56 radnika, 38 zdravstvenih i 158 ne zdravstvenih s prosječnom neto plaćom u iznosu od 1.434 eura. Ukupni prihodi Zavoda u 2023. godini iznosli su 2,5 milijuna eura i za 21 posto su veći nego što su bili u 2022. godini. Rashodi su iznosili 2,4 milijuna eura. Ostvareni višak iznosi 94 tisuće eura, a prenošenjem viška iz prethodnih godina, Zavod je u 2024. godinu ušao s 176 tisuća eura viška.

-U protekloj godini realizirali smo i nekoliko investicija i najveća investicija je bila nabava laboratorijske i medicinske opreme u iznosu od 128 tisuća eura. Nabavljen je aparat za molekularnu dijagnostiku
– ekstraktor, aparat za molekularnu dijagnostiku – apmlifikator i detektor, termostat, spektrofotometar. Nešto manje od 14 tisuća eura uložili smo u računalnu opremu i programe te 11 tisuća eura u uredski namještaj i opremu. Ujedno u prošlog godini nabavili smo novu opremu za grijanje i hlađenje i ventilaciju u vrijednosti 15 tisuća eura – objasnio je ravnatelj Zavoda Tomislav Jadan te dodao da su nabavili i novi automobil vrijedan 16,7 tisuća eura.

Ravnatelj Jadan iznoseći rezultate rada istaknuo je kako su u 2023. godini napravili jako puno posla. Obavili su preko 6,5 tisuća zdravstvenog nadzora, organizirali su 33 tečaja higijenskog minimuma, 592 epidemiološka izvida, 802 cijepljenja, 541 cijepljenje protiv COVID-a.

-Naš odjel za mikrobiologiju obradio je 54 tisuće uzoraka za ukupno 28 139 pacijenta. Odjel za zdravstvenu ekologiju analiziraju je 841 uzorka hrane, 8013 otisaka, 2257 analize vode za ljudsku potrošnju, 571 analizu bazenske vode, 404 analize otpadne i površinske vode i 179 kontrola sterilizacije – naglasio je Jadan.

U sklopu Zavoda za javno zdravstvo djeluje i odjel školske medicine u kojem je obavljen pregled za upis u prvi razred 1172 prvašića, 4.234 sistematskih pregleda osnovnih i srednjih škola, napravljena je psihofizička sposobnost za 653 djece, 7933 djece je cijepljeno, obavljen je screening kod 3941 djeteta i 1623 djece je obavilo pregled vida.

-Tijekom 2023. godine poslali smo preko 12 tisuća poziva za pregled dojki i 11,5 tisuća poziva za pregled debelog crijeva.

Ono što treba napomenuti je da Zavod za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije sudjeluje i organizira nekoliko javnozdravstvenih aktivnosti kao što su Svjetski dan zdravlja, Svjetski dan srca,
Svjetski dan hipertenzije, Dan mimoza, Mjesec ružičaste vrpce (prevencija raka dojke), Mjesec borbe protiv ovisnosti, itd.

msopek/sjever.hr 07.02.2024.

Input your search keywords and press Enter.