Now Reading:
Njemački veleposlanik Hellbach stigao u Međimurje – Župan Posavec: Želimo otvoriti vrata razvoju IT i automobilske industrije, a Njemačka u tome prednjači
Full Article 5 minutes read

Njemački veleposlanik Hellbach stigao u Međimurje – Župan Posavec: Želimo otvoriti vrata razvoju IT i automobilske industrije, a Njemačka u tome prednjači

Hrvatska i Njemačka prijateljske su zemlje, a upravo je takav odnos, prijateljski s mnogo dodirnih točaka, odnos Njemačke i Međimurske županije. Kako bi razgovarali o temama važnim za jednu i drugu stranu, u službeni posjet Međimurskoj županiji u srijedu je stigao Veleposlanik Savezne Republike Njemačke u Republici Hrvatskoj Nj. E. Christian Hellbach sa suradnicima, a u Muzeju Međimurja u Čakovcu ugostili su ga župan Matija Posavec i gradonačelnica Ljerka Cividini.

Župan je pritom istaknuo zadovoljstvo činjenicom da je njemačka delegacija u Međimurje stigla upravo danas, 7. veljače.

-Na današnji dan prije 32 godine potpisan je ugovor iz Maastrichta koji označava početak Europske unije kakvu znamo u obliku ujedinjenosti u različitosti, povezivanja i suradnje, kako bi s regionalne razine države, kasnije Europske unije, Uniju i sve zemlje činila jačom. U tom duhu, razgovarali smo o prezentaciji svih naših potencijala koje Međimurje može ponuditi kao regija koja je danas po parametrima uz bok mnogim europskim regijama. Želimo učiti od onih koji su bolji, jači i snažniji i želimo iskoristiti sve potencijale koji nam se nude i pruže – rekao je Posavec.

Istaknuo je da je lani robna razmjena između Hrvatske i Njemačke iznosila gotovo 8 milijardi eura.

-Kada danas gledate strukturu međimurskog gospodarstva i proizvoznu orijentiranost našeg gospodarstva, velika većina tvrtki, obrtnika i poduzetnika ima neke veze s njemačkim tržištima. Najviše izvozimo upravo u Njemačku, a taj izvoz koji je po glavi stanovnika 8.105 eura i dvostruko je veći od hrvatskog prosjeka, daje nam vjetar u leđa – rekao je župan.

Dodao je da su s gostima razgovarali i o turizmu i obnovljivim izvorima energije te naglasio kako su im, s ciljem daljnjeg razvoja Međimurja i sjevera Hrvatske, želja i namjera širom otvoriti vrata razvoju automobilske i IT industrije.

-Imamo danas pozitivne primjere njemačkih tvrtki koje ulažu u Međimurje, a ono čemu moramo težiti i gdje možemo vidjeti daljnji razvoj svojeg gospodarstva, svakako je automobilska industrija. Njemačka prednjači u Europi upravo u razvoju automobilske industrije i u tom duhu idemo s našom suradnjom i komunikacijom s veleposlanstvom Savezne Republike Njemačke – kazao je župan Posavec.

Veleposlanik Hellbach istaknuo je kako mu je drago biti u Međimurju te da je pozitivno iznenađen što ovdje vidi dio Hrvatske s vrlo snažnim europskim utjecajem.

-To sigurno ima veze i s geografskim položajem županije i Čakovca u srcu Europe, odnosno u srcu srednje Europe. To čovjek zaista i vidi kada se ulazi u Čakovec. Iz našeg kratkog razgovora, vidim da ovdje postoji vrlo europski duh, što se tiče razvoja koji je prvenstveno usmjeren prema potrebama ljudi, ali na vrlo moderne teme kao što su obrazovanje, energija i druga područja razvoja – rekao je veleposlanik te istaknuo kako Međimurje i Njemačka imaju čvrste gospodarske veze.

Naglasio je i kako je saznao za mnoge njemačke investicijske projekte u Međimurju koje, kao i ostatak Hrvatske, pruža uglavnom pozitivne uvjete.

-Bit će mi drago surađivati s vama da produbljujemo te veze. To zapravo znači dovesti ovdje investitore, razgovarati o nekim daljnjim mogućnostima razvoja kao što je turizam – rekao je veleposlanik te dodao da će svakako preporučiti investitorima da prouče Međimurje.

Kazao je i kako je razvoj veza između Hrvatske i Njemačke u području energetike jedna od ključnih tema jer smatraju da Hrvatska ima ogromnan potencijal u proizvodnji energije iz obnovljivih izvora koje ne koristi.

-Taj potencijal Hrvatske da proizvodi energiju je puno veći i od onih potreba koje Hrvatska ima. To znači mogućnost izvoza, to znači da bi izvoz energije ili struje mogao postati ozbiljni izvor prihoda za Republiku Hrvatsku – rekao je veleposlanik Hellbach.

Gradonačelnica Cividini istaknula je kako su gosti poput njemačkog veleposlanika uvijek dobrodošli u Čakovec, s obzirom da se razmjenjuju ideje, ali i problemi.

-Možemo razgovarati o nečemu što će otvoriti vrata grada Čakovca za nove ulagače, industriju, znanja ili spoznaje koje možemo međusobno razmijeniti i surađivati u nekakvim daljnjim koracima. Razgovarali smo, naravno, o važnosti zelene tranzicije i o tome da se Europa, Njemačka, Hrvatska pa tako i Čakovec trebaju okrenuti novim izvorima energije – rekla je gradonačelnica te dodala kako se u Čakovcu, kao i u Saveznoj Republici Njemačkoj, sve više okreću prema fotonaponskom i solarnim elektranama.

Istaknula je kako je veleposlanik prva ruka suradnje i otvorenih priča prema Njemačkoj.

-Uvijek je dobro kada imate nekakvog na svom domaćem terenu, nekoga tko vam omogućuje suradnju i razgovore s ljudima i gradovima u Saveznoj Republici Njemačkoj – rekla je Cividini te dodala kako je Grad Čakovec još od 80-ih grad prijatelj s njemačkim Schrambergom te da je posjet veleposlanika ujedno prilika da prikažu sve ono pozitivno i dobro što imaju Grad Čakovec i cijela Međimurska županija.

a.kučić/sjever.hr
07.02.2024.

Input your search keywords and press Enter.