Now Reading:
USTAVNI SUD ODLUČIO Ostaje zabrana rada nedjeljom!
Full Article 2 minutes read

USTAVNI SUD ODLUČIO Ostaje zabrana rada nedjeljom!

Na današnjoj izvanrednoj konferenciji za novinare sazvanoj zbog odluke o zabrani rada nedjeljom, predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović objavio je odluke suda.

-Na sjednici donijeli smo rješenje, nismo prihvatili prijedlog za ocjenu suglasnosti zakona o trgovini – objavio je Šeparović, a prenosi Index.

Rješenje je doneseno većinom od 10 glasova, protiv su bili suci Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec koji su najavili izdvojena mišljenja. Izdvojena podupiruća mišljenja najavili su suci Ingrid Antičević Marinović, Branko Brkić i Miroslav Šumanović.

-Što se tiče Zakona o trgovini, već dvaput smo odlučivali o tzv. neradnoj nedjelji. 2004. smo ukinuli taj zakon zbog nejednakosti u postupanju ovisno o površini prodajnog prostora. Drugi puta smo ukinuli jer nije bio obrazložen cilj koji se htio postići zabranom rada nedjeljom. U ovoj smo odluci – u pravnom poretku RH nedjelja je dan koji se smatra danom odmora te reguliranje radnog vremena ovisi o slobodnoj volji zakonodavca. Vlada je kao cilj navela postizanje ravnoteže između privatnog i poslovnog života radnika, osiguranje kvalitete života, socijalno blagostanje. Za nas je to legitiman cilj – rekao je Šeparović, a prenosi Index.

Dodao je kako je Ustavni sud stajališta da nijedna od grupa – trgovci, radnici i potrošači – ovakvim rješenjem ne trpi prekomjeran teret.

-Ocijenili smo da je ova mjera razmjerna cilju koji se želi postići – dodao je.

sjever.hr/index.hr
06.02.2024.

Input your search keywords and press Enter.