Now Reading:
Projekt obnove vatrogasnog doma u Višnjicu spreman za realizaciju – Škvarić: Čekali smo na natječaj četiri godine
Full Article 3 minutes read

Projekt obnove vatrogasnog doma u Višnjicu spreman za realizaciju – Škvarić: Čekali smo na natječaj četiri godine

Pred Dobrovoljnim vatrogasnim društvom Višnjica jedan je od najvećih projekata u njegovoj 73 godine dugoj povijest. Riječ je o projektu energetske obnove vatrogasnog doma vrijednom 533.569 eura za čiju je realizaciju DVD Višnjica, u suradnji s Gradom Lepoglavom, dobio bespovratnih 222.679 eura.

Riječ je o sredstvima iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021. – 2026. dobivenih na natječaju Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine za dodjelu bespovratnih sredstava za energetsku obnovu zgrada javnog sektora.

Realizaciju projekta u ovoj godini na održanoj je redovitoj Skupštini DVD-a Višnjica, predstavljajući plan rada, najavio njegov predsjednik Stjepan Križanec.

–Dobivena bespovratna sredstva samo su dio sredstava potrebnih za realizaciju projekta. Preostali 358.561 eura osigurat će Grad Lepoglava s kojim DVD Višnjica provodi ovaj projekt – rekao je Križanec.

Skupštini DVD-a Višnjica nazočili su brojni gosti među kojima državni tajnik u Ministarstvu obrane Zdravko Jakop, zapovjednik Vatrogasne zajednice Republike Slovenije Zvonko Glažar, gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić, predsjednik lepoglavskog Gradskog vijeća i izaslanik župana Varaždinske županije Robert Dukarić, predsjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije i izaslanik glavnog vatrogasnog zapovjednika RH Nedjeljko Vukalović i član Upravnog odbora Vatrogasne zajednice Republike Slovenije Franjo Bukovec.

–Kad smo odlučili krenuti u obnovu vatrogasnog doma u Višnjici pripremili smo projekt i spremni čekali otvaranje natječaja. Čekali smo to četiri godine. Projekt smo, sukladno uvjetima otvorenog natječaja, nadogradili sustavom koji će ugradnjom dizalice topline, solarnih panela i punjača električnih automobila, povećati energetsku učinkovitost vatrogasnog doma u Višnjici. Pripremu i provedu projekta te stručnu i financijsku potporu osigurao je Grad Lepoglava ispred kojeg zahvaljujem vatrogascima na svemu što čine štiteći živote i imovinu građana – poručio je gradonačelnik Škvarić.

Robert Dukarić izrazio je zadovoljstvo početkom realizacije projekta uređenja vatrogasnog doma u Višnjici kojem je potporu dalo i Gradsko vijeće. Zahvalio je vatrogascima na njihovom radu i pomoći koju pružaju građanima. Pozivajući se na župana Varaždinske županije Anđelka Stričaka najavio je mogućnost nabavke kombi vozila za DVD-u Višnjicu.

Državni tajnik Jakop istaknuo je važnost vatrogastva i vatrogasaca u sustavu zaštite RH, dok je Nedjeljko Vukalović poručio da je svaki vatrogasaca i svako društvo važna karika vatrogasne zajednice ne samo RH, već i na međunarodnoj razini.

Tijekom Skupštine višnjičkim su vatrogascima dodijeljene zahvalnice i priznanja. Među nagrađenima bio je i Stjepan Miholić kojem je dodijeljeno priznanje za 50 godina rada u vatrogastvu. Josip Pajtak proglašen je najvatrogascem DVD-a Višnjica u 2023. godini.

sjever.hr/lepoglava.hr
06.02.2024.

Input your search keywords and press Enter.