Now Reading:
ŽUC Krapinsko-zagorske županije u 2023. godini sanirao 75 kilometara, 11 klizišta, 11 propusta i mostova vrijednosti 10,1 milijun eura, a istim tempom planiraju i u 2024.
Full Article 5 minutes read

ŽUC Krapinsko-zagorske županije u 2023. godini sanirao 75 kilometara, 11 klizišta, 11 propusta i mostova vrijednosti 10,1 milijun eura, a istim tempom planiraju i u 2024.

Nastavljajući s predstavljanjem planova po pojedinim upravnim odjelima, u ponedjeljak je održana konferencija za medije na kojoj su župan krapinsko-zagorski Željko Kolar i ravnatelje ŽUC-a Krapinsko-zagorske županije Stjepan Sirovec predstavili planove za 2024. godini, ali i sve ono što se realiziralo u 2023. godini.

Županijska uprava za ceste na području Krapinsko-zagorske županije upravlja sa 671,328 km javnih cesta, 424,006 km županijskih i 247,322 km lokalnih cesta, a prema uvodnim riječima Stjepana Sirovca u 2023. godini ugovoreno je i izvedeno radova u vrijednosti 14,6 milijuna eura.

-Za redovito održavanje lokalnih i županijskih cesta u 2023. godini uložili smo sveukupno 5,2 milijuna eura dok smo za izvanredno održavanje uložili 5,8 milijuna eura, a odnosi se na interventnu sanaciju habajućih asfaltnih slojeva, sanaciju odrona i usluge tekućeg i investicijskog održavanja. Uz održavanje imali smo i dodatna ulaganja za sanaciju klizišta u vrijednosti nešto malo manje od 1,3 milijuna eura te rekonstrukciju cesta u vrijednosti 541 tisuću eura – rekao je Sirovec.

U 2023. godini ŽUC je sanirao i mostove i propuste i to u Selnici, Donjoj Stubici, Velikoj Petrovagorskoj, Šimuncima, Svetom Mateju i Velikoj Reki u vrijednosti 1,3 milijuna eura.

-Kroz Fond solidarnosti Europske unije tijekom 2023. godine sanirali smo 11 klizišta, 9 propusta i mostova, sanirali smo 59,8 kilometara kolnika te 26,6 kilometara jednostavne izravne dodjele. Ukupna vrijednost ovih radova iznosila je 10,1 milijun eura, a iz Fonda solidarnosti odobrena su nam bespovratna sredstva u iznosu 9,7 milijuna eura dok su ostatak bila vlastita sredstva – istaknuo je ravnatelj ŽUC-a.

Planovi u 2024. godini

Za 2024. godini planirani su, također, brojni radovi i aktivnosti, ali sa nešto manjim proračunom. Tako su za 2024. godinu planirana sredstva u iznos od 8 milijuna eura i to za:

  • radovi redovitog održavanja županijskih i lokalnih cesta – 5.417.344,281 EUR
  • radovi izvanrednog održavanja županijskih i lokalnih cesta – 100.000,00 EUR
  • radovi dodatnog ulaganja ; sanacija klizišta – 691.000,00 EUR
  • radovi dodatnog ulaganja ; rekonstrukcija cesta – 1.168.250,00 EUR
  • radovi dodatnog ulaganja ; sanacija propusta/mostova – 134.000,00 EUR
  • grad Krapina – doznaka sredstava za nerazvrstane ceste – 230.000,00 EUR
  • sufinanciranje komunalne infrastrukture uz javne ceste – 300.000,00 EUR

Na izvješće ŽUC-a osvrnuo se i župan Kolar naglašavajući da kako su u nepunih 500 dana napravili impresivne projekte.

-Kroz Fond solidarnosti u 2023. godini 59,8 kilometara cesta, pa još 15 kilometara iz naših vlastitih sredstava, dakle 75 kilometara, pa kad uzmemo sanacije šest klizišta, šest propusta, pa kad zbrojimo s onim što smo napravili krajem 2022. godine, dolazimo na 11 propusta i mostova i toliko i klizišta i moram reći da smo napravili jedan ogroman posao. A taj ciklus nastavili smo kreditnim zaduženjem i nešto više od 1/4 realizirali smo u 2023. godini, a ostatak će se realizirati ovo proljeće – kazao je župan dodavši kako i mještani Zagorja i turisti moraju sve to i vidjeti, ali i osjetiti jer je kvaliteta prometnica podignuta na jedan zavidan nivo.

Kroz Krapinsko-zagorsku županiju proteže se 650 kilometara ceste

Na području Krapinsko-zagorske županije ostalo je 50-ak kilometara cesta za saniranje, za što se i Županija i ŽUC nadaju da će uspjeti u ovoj godini realizirati kako bi idućih nekoliko godina ostalo samo redovno održavanje svih ovih cesta. Treba napomenuti, da se kroz Krapinsko-zagorsku županiju proteže ukupno 650 kilometara cesta i ako bi se uspjelo realizirati sve planirano i da se u narednih nekoliko godina obavlja samo redovno održavanje, ŽUC bi mogao ostvariti velike uštede u svom proračunu.

-Da bi se to sve moglo ostvariti, trebale bi se promijeniti financiranje ŽUC-a kojemu je glavni prihod porez od registracije vozila, a koji je zadnji put mijenjan 2003. godine. I Hrvatska zajednica županija je već nekoliko puta tražila od Vlade HR da se povećaju sredstva. Ukoliko ne dođe do povećanja iznosa poreza, osigurali smo sredstva preko kreditnog zaduženja preko HBOR-a kako bismo završili sve ove projekte.

Župan je istaknuo da su ravnatelj Sirovec i njegova mala ekipa lani odradili ogroman posao, ali je spomenuo i županijski Upravni odjel za javnu nabavu i EU fondove, vezano uz Fond solidarnosti.

-Mi smo po prvi put, kao prva županija u Hrvatskoj, imali mogućnost biti provedbeno tijelo, a pokazali smo se kao vrlo učinkoviti i povukli smo 98 i nešto posto svih sredstava koja su nam bila na raspolaganju – rekao je Kolar.

Nastavak dinamike radova

Dodao je da će dinamika radova nastavka provedbe plana asfaltiranja i modernizacije cesta iz kreditne linije ovisiti o vremenskim uvjetima.

-Pričekat ćemo da dođe pravo proljeće s time da pratimo radove jedinica lokalne samouprave, pa ćemo ovaj ili sljedeći tjedan povući jedan dio prvog sloja u Pregradi gdje se rade nogostup i odvodnja na jednoj dionici – kazao je Kolar.

Naglasio je da je lista svih dionica koje se asfaltiraju iz kreditne linije usuglašena sa svakom gradonačelnicom ili gradonačelnikom, odnosno načelnicom i načelnikom pojedinačno te da su sve dionice objavljene javno.

msopek/sjever.hr 05.02.2024.

Input your search keywords and press Enter.