Now Reading:
SVJETSKI JE DAN NUTELLE Je li vam slatki namaz bolji na žlici, palačinkama ili kruhu?
Full Article 2 minutes read

SVJETSKI JE DAN NUTELLE Je li vam slatki namaz bolji na žlici, palačinkama ili kruhu?

I slatki namaz u kojem uživaju sve generacije diljem svijeta – omiljena Nutella, ima svoj dan i svake se godine obilježava upravo 5. veljače.

Nutellu je Ferrero pustio u svijet pod sadašnjim imenom sredinom 60-ih godina prošlog stoljeća, a korijene vuče iz početka 19. stoljeća, donosi portal 24 sata.

Inače, Nutella je nastala sasvim slučajno, kao pametno rješenje nezgodnog problema – nestašice kakaa nakon 2. svjetskog rata.
Pietro Ferrero, slastičar iz talijanske regije Pijemont, sjajno se dosjetio slatkog namaza od lješnjaka, šećera i male količine sirovog kakaa. Smjesu je oblikovao u štrucu koja se može rezati i posluživati na kruhu i nazvao ju Giandujot po tada slavnom lokalnom karnevalskom liku. Tvrtka Ferrero službeno je osnovana 14. svibnja 1946. – opisali su na nutella.com ovaj važan trenutak.

Prepoznatljiv okus i tekstura Nutelle nastali su 1964., a godinu dana kasnije nastala je ambalaža nalik današnjoj.

Nutella se jede se baš na svemu – dok neki tvrde da ide na kruh, drugi kažu da je najukusnija ona sa žlice, pišu 24 sata, a puno je i onih kojima je najslasnija na palačinkama.

Koliko je Nutella obožavana, govori i podatak koji je objavio britanskiTelegraph – u svijetu se u prosjeku svake 2,5 sekunde proda jedna staklenka Nutelle.

Mnogi je koriste i za spravljanje ukusnih slastica, pa Nutelli u čast uz njezin dan predlažemo jedan recept:

Slastica koja će zadovoljiti i najveće ljubitelje slatkog – evo kako napraviti Nutella cheseecake

foto: pixabay
sjever.hr/24sata.hr
05.02.2024.

Input your search keywords and press Enter.