Now Reading:
Kolar: Brza cesta Varaždin-Krapina ne bi smjela utjecati na nastavak gradnje brze ceste “hajdašijane”
Full Article 3 minutes read

Kolar: Brza cesta Varaždin-Krapina ne bi smjela utjecati na nastavak gradnje brze ceste “hajdašijane”

Projekt brze ceste od Mokrica prema Mariji Bistrica, inače cesta se popularno zove “hajdašijana”, ne bi smio doći u pitanje budući s druge strane Ivanšćice kreće projekt izgradnje brze ceste od Varaždina preko Ivanca i Lepoglave do Krapine. Barem je tog mišljenja župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar koji ističe da se radi o dva odvojena odnosno zasebna projekta.

-To su dva različita projekta. Kao što znate mi smo zadnju dionicu takozvane “hajdašijane”, brze ceste od Marije Bistrice do Mokrica, od Bedekovčine do Zlatar Bistrice otvorili 25. listopada 2019. Prošlo je više od 4 godina da Hrvatske ceste nisu asfaltirale niti jedan novi metar te ceste. Imali smo džentlmenski dogovor da kad se izvode radovi na cesti Bedekovčina-Zlatar Bistrica da se istovremeno projektira i radi na otkupu zemljišta za dionicu od Zlatar Bistrica do Marija Bistrica. To se nažalost nije dogodilo – kazao je Kolar dodajući da će prema najavama potpredsjednika Vlade i ministra Olega Butkovića te direktora Hrvatskih cesta, Josipa Škorića,  natječaj za tu dionicu biti raspisan negdje krajem prvog ili početkom drugog kvartala ove godine.

To znači da nije objektivno za očekivati da bi radili počeli u 2024. godini nego da će oni početi 2025. rekao bi premijer Plenković nestvarno sporo, i to je jedini zaključak koji ja mogu dati. Znate da smo mi svake godine kao županija tražili da se u državni proračun stavi ta dionicu brze ceste. Nažalost, to se nije dogodilo. Ja sam svjestan toga da je Pelješki most bio prioritet spajanje juga i sjevera Hrvatske. Svjestan sam da zaobilaznice Rijeke, Splita i nekih velikih gradova imaju možda u nekom trenutku prednost ispred nas, međutim 4 i pol godine se nije pristupilo izgradnji barem dionice do Marije Bistrice – sa nezadovoljstvom je ustvrdio Kolar. A koliko je potrebna nova i moderna prometnica Kolar nalazi u činjenici da svake godine Mariju Bistricu pohodi oko 800 tisuća vjernika iz svih krajeva Hrvatske te inozemstva.

Ja sam svjestan da u slijedeće dvije ili tri godine ne možemo doći do Popovca i Brezničkog Huma. No, da četiri godine nismo mogli ući u Mariju Bistricu to me ne može uvjeriti apsolutno nitko. Također, brza cesta Varaždin-Ivanec-Lepoglava-Krapina ne bi smjela imati nikakve veze niti ubrzati niti usporiti dinamiku i ovako nestvarno spore izgradnje brze ceste prema Mariji Bistrici – završio je župan.

sjever.hr 04.02.2024.

Input your search keywords and press Enter.