Now Reading:
HNS-ovci zahtijevaju hitne mjere za poboljšanje kvalitete zraka u Varaždinu: Nećemo odustati od borbe za čist i zdrav zrak u našem gradu!
Full Article 2 minutes read

HNS-ovci zahtijevaju hitne mjere za poboljšanje kvalitete zraka u Varaždinu: Nećemo odustati od borbe za čist i zdrav zrak u našem gradu!

Hrvatska narodna stranka – podružnica Varaždin izražava zabrinutost i nezadovoljstvo zbog sada već alarmantne situacije s kvalitetom zraka u našem gradu, koja ugrožava zdravlje i kvalitetu života naših sugrađana.

U cijelosti prenosimo priopćenje:

Prema podacima s mjernih postaja, količina lebdećih čestica PM2.5 u zraku je već nekoliko dana zaredom preko 500% veća od preporučene granice Svjetske zdravstvene organizacije, što predstavlja izuzetno visoku razinu zagađenja. Ove čestice su najštetnije za zdravlje ljudi i okoliša, jer mogu prodrijeti duboko u pluća i krvotok, te uzrokovati razne respiratorne, kardiovaskularne i onkološke bolesti.

Osim toga, zrak u Varaždinu je često zasićen dušikovim dioksidom, prizemnim ozonom, ugljikovim monoksidom i sumporovim dioksidom, koji također imaju negativne učinke na zdravlje i okoliš.

HNS Varaždin smatra da je nedopustivo da se ovakvo stanje tolerira i ignorira od strane vladajućih, koji nisu poduzeli nikakve konkretne i učinkovite mjere za poboljšanje kvalitete zraka u našem gradu. Stoga zahtijevamo od gradskih vlasti da hitno poduzmu sljedeće korake:

-Provođenje sveobuhvatne analize izvora i uzroka zagađenja zraka u Varaždinu te izradu akcijskog plana za njihovo smanjenje i kontrolu.

-Povećanje broja i kvalitete mjernih postaja za praćenje kvalitete zraka u gradu uz osiguranje transparentnost i dostupnost svih podataka javnosti.

-Uvođenje redovitih informiranja i upozoravanja građana o stanju kvalitete zraka i preporukama za zaštitu zdravlja, posebno ranjivih skupina kao što su djeca, stariji, trudnice i kronični bolesnici.

-Poticanje i subvencioniraje korištenja javnog prijevoza, bicikla i pješačenja kao alternativa osobnim automobilima. Tražimo i poboljšanje infrastrukture i sigurnosti za te oblike mobilnosti.

-Provođenje edukacija i senzibilizaciju svih dionika o važnosti kvalitete zraka i načinima njezina očuvanja i poboljšanja.

HNS Varaždin neće odustati od borbe za čist i zdrav zrak u našem gradu, koji je naša osnovna životna potreba i pravo. Pozivamo sve građane i građanke da nam se pridruže u toj borbi te da zajedno zahtijevamo odgovornost i djelovanje od onih koji su dužni štititi naše zdravlje i okoliš.

sjever.hr
03.02.2024.

Input your search keywords and press Enter.