Now Reading:
BUNA TRAJEEE Uoči „bitke nad bitkama” upriličeno Puntanje kmetov, Gubec poručio: Kmeti su rekli da im je dost’ i da taj jarem više nemreju trpeti!
Full Article 4 minutes read

BUNA TRAJEEE Uoči „bitke nad bitkama” upriličeno Puntanje kmetov, Gubec poručio: Kmeti su rekli da im je dost’ i da taj jarem više nemreju trpeti!

BUNA TRAJEEE- ponovno će odzvanjati Gupčevim krajem kao spomen ustanka malog čovjeka u “borbi za pravicu“.

Povijesna bitka koja je “pokazala šake” vlasteli prije 451 godinu, ove godine slavi 16 godina održavanja, gdje će ponovno na tisuće posjetitelja imati priliku vidjeti oživljenu Seljačku bunu – Bitku kod Stubice između kmetova, predvođenih Matijom Gupcem te loglasnog Franje Tahija i njegove vojske. Jedinstvena i narodu posebna bitka, rekonstruirana je od strane Družbe vitezova Zlatnog Kaleža, a s TZ područja Gornja Stubica i Donja Stubica, Gradom Donja Stubica i partnerima, priprema pravi spektakl.

Uoči bitke koja će biti prikazana sljedeće subote, u subotu je kod Gupčeve lipe u Gornjoj Stubici upriličeno Puntanje kmetov na čelu s Matijom Gupcem.

Sve je počelo u Hižakovcu u Donjoj Stubici gdje je kod rodne kuće Matije Gupca prikazan njegov život, a nakon toga organiziran je odlazak prema Gupčevoj lipi gdje je upriličeno Puntanje kmetov i priprema za prikaz bitke.

Ove se godine po prvi put u ulozi Matije Gupca pojavio Igor Frajtag koji je zamijenio Krešimira Končevskog.

-Danas ste svjedočili početku bune kad su kmeti rekli da im je dosta i da taj jarem više nemreju trpeti, kad su se svi spustili svaki iz svojega sela, pribrali svoju vojsku i odlučili: gotovo je, nema nazaj, idemo do kraja – poručio je.

Frajtag je istaknuo da je ponosan što je preuzeo ulogu Matije Gupca te da se nada da je ispunio očekivanja.

-Probat ćemo sve to dići na još bolju, jaču i dramatičniju razinu – rekao je te podsjetio da je i sam jedan od osnivača Družbe vitezova Zlatnog Kaleža koja za sljedeću subotu najavljuje još jedan spektakularan prikaz Bitke kod Stubice.

-Bumo vidli kolko se bu kmetov pribralo, kol’ko bu od ovoga plana uspelo kojega smo danas tu odlučili, kol’ko vojske budemo imali i jesu li kmeti stvarno odlučni. Nadamo se da budu došli kmeti sa svih mogućih bregov iz cele okolice, iz Slovenije, iz Cesargrada. Nadamo se da bumo uspeli Tahija jempu za navek rešiti – rekao je Frajtag.

Direktorica Turističke zajednice područja Gornja Stubica i Donja Stubica Kornelia Vnučec istaknula je da su se i ove godine u Gornjoj Stubici seljaci naoružali i pripremili za spektakularnu bitku koja će se održati 10. veljače u Donjoj Stubici.

-Svake godine nas posjeti oko 15 tisuća posjetitelja, a tome se nadamo i ove godine. Program počinje u 9 sati 54. planinarskim pohodom stazama Gupčevih puntara. Ljudi godinama dolaze na našu spektakularnu Bitku kod Stubice, lijepa je atmosfera, svi su zadovoljni i iako seljaci na kraju izgube, atmosfera je dobra – kazala je Vnučec.

Jasmin Krizmanić, načelnik Općine Gornja Stubica podsjetio je da je Gupčeva lipa nadaleko poznato drvo i svjedok povijesnih događanja.

-Ponosni smo na našu povijest i što je Matija Gubec iz ovog našeg kraja, a ponosni smo i što se Turistička zajednica, sve udruge, grad Donja Stubica prisjećaju tih događaja i organiziraju Seljačku bunu, a prije toga i Puntanje. Gornja Stubica posjetiteljima nudi ljepotu, prirodu, svježi zrak, delicije i našu povijest, a pored Gupčeve lipe, naša povijest je obilježena i kod Muzeja, a bliža povijest u centru Gornje Stubice gdje je bista Rudolfa Perešina – rekao je Krizmanić.

Na Puntanje kmetov stigao je i gradonačelnik Donje Stubice, Nikola Gospočić koji već s nestrpljenjem očekuje „bitku svih bitaka” na „svojem” terenu.

-Spektakularna Bitka kod Stubice počet će u 14 sati, a još ni mi sami ne znamo kakva sve iznenađenja možemo očekivati od naše Družbe vitezova Zlatnog kaleža jer sve još drže u tajnosti. Vjerujem da ćemo povijest prikazati onakvu kava je bila, ali bit će novih atrakcija. Svake godine našim dragim gostima koji nas posjete u to vrijeme u Donjoj Stubici pružimo jedan novi doživlja bitke i u punom smislu prikazuje povijest našega kraja – rekao je Gospočić te naglasio da je uprizorenje Seljačke bune izraslo u najveći turistički događaj u Krapinsko-zagorskoj županiji.

Osim bitke, u Donjoj će se Stubici održati i srednjovjekovni sajam te večernji koncerti, pa će posjetitelji moći odabrati njima najzanimljivije sadržaje.

a.kučić/sjever.hr
03.02.2024.

Input your search keywords and press Enter.