Now Reading:
U Zaboku povodom Dana crvenih haljina poručeno: Žene, brinite se o svom zdravlju, prevenirajte čimbenike rizika i ne zanemarujte simptome moždanog udara!
Full Article 3 minutes read

U Zaboku povodom Dana crvenih haljina poručeno: Žene, brinite se o svom zdravlju, prevenirajte čimbenike rizika i ne zanemarujte simptome moždanog udara!

U Galeriji Grada Zaboka u petak je obilježen Dan crvenih haljina. Tim je povodom održana tribina, ali i predavanje pod nazivom „Moždani udar kod žena”.

Članica Predsjedništva Foruma žena SDP-a Sandra Turković rekla je da Forum već tradicionalno obilježava ovaj dan i podržava ovu akciju.

– Kada smo vidjele da se to obilježava u dijelu Hrvatske, onda smo prvo počele s pojavljivanjem u crvenim haljinama i slikanjem, ali sada smo tu akciju pretvorile u to da svake godine organiziramo neko predavanje koje ima veću svrhu, da informacije dopru do žena, da jednom informacijom možda spriječimo moždani udar. Kao društvo ne baratamo dovoljno informacijama, ignoriramo informacije, a to je na kraju pogubno jer četiri od pet moždanih udara može se spriječiti prevencijom – rekla je Turković i dodala da je ovogodišnja akcija pojačana sudjelovanjem Zavoda za javno zdravstvo koji se odazvao na njihov poziv.

– Tako je sada s nama ovdje prisutna doktorica koja ženama mjeri tlak, pa uz predavanje, žene mogu dobiti još jednu konkretnu informaciju, vezanu za vlastito zdravlje – kazala je Turković.

Predsjednica Koordinacijskog odbora projekta „Zdravi grad” Zabok Sonja Borovčak tom je prilikom istaknula kako se Odbor projekta „Zdravi grad” uključuje u sve javnozdravstvene akcije u Zaboku, pa tako i ovu.

– Ovaj put smo mi žene na redu vezano oko moždanog udara i svih onih rizičnih faktora kojima smo gotovo svakodnevno izloženi i zato treba o tome govoriti. Grad Zabok je jedini grad uključen u Hrvatsku mrežu zdravih gradova i zato obilježavamo sve dane koji se mogu obilježiti, ne zato da budemo u javnosti, nego zato da pomognemo ljudima. Jer ako pomognemo jednom čovjeku u svemu tome, možemo biti zadovoljni – izjavila je Borovčak.

– Danas govorimo o tome kako i na koji način se može spriječiti moždani udar, ali mi moramo znati i kako se ponašati u slučaju da se to dogodi, gdje se javiti – poručila je.

Predavanje je održala dr. sc. Maida Seferović, specijalistica neurologije zaposlena u zabočkoj bolnici, gdje kao specijalistica radi više od 10, a ukupno 20 godina. Kako je rekla, statistike pokazuju da je moždani udar sve izraženiji i zastupljeniji u ženskoj populaciji i da više žena umire od ovog udara nego muškaraca.

– Žene često zanemaruju simptome i ovom akcijom ih želimo upozoriti da se brinu o svom zdravlju, ali isto tako apelirati i na njihove obitelji, zajednicu te medicinsko osoblje da upozoravaju na važnost, prevenciju i liječenje moždanog udara – navela je Seferović i dodala da kod žena postoje neke specifičnosti u simptomima moždanog udara.

– Žene prolaze kroz trudnoću gdje su izloženije rizicima, tu su i neke vrste migrena koje mogu biti povezane s moždanog udarom, oralni kontraceptivi, ali i drugi klasični čimbenici koji su jednako zastupljeni kod muškaraca i žena. Želimo potaknuti žene da se brinu o svom zdravlju i da pokušaju prevenirati sve čimbenike rizika, da se zdravije hrane, da se više kreću, da uzmu predah, vremena za odmor te da potraže liječničku pomoć ako primijete nekakve simptome – poručila je zabočka liječnica.

Dodajmo da su tribinu podržale i gradonačelnica Zlatara Jasenka Auguštan-Pentek i načelnice Konjščine Anita Krok i Krapinskih Toplica Gordana Jureković uz brojne druge žene, građanke grada Zaboka i okolice.

mlpetrinjak/sjever.hr
02.02.2024.

Input your search keywords and press Enter.