Now Reading:
Prvo covid, a onda neradne nedjelje: Benzinske crpke sve više zarađuju od prodaje robe široke potrošnje
Full Article 2 minutes read

Prvo covid, a onda neradne nedjelje: Benzinske crpke sve više zarađuju od prodaje robe široke potrošnje

Benzinske crpke već dulji niz godina nisu samo mjesto za točenje goriva. Danas nude širok spektar drugih proizvoda poput pića, grickalica, pa čak i osnovnih prehrambenih namirnica, a osim trgovačke ponude, veliki broj benzinskih crpki u svom sklopu ima kafiće i restorane.

Još tijekom pandemije, 2020. godine, kada je mnogim klasičnim trgovinama bio privremeno ograničen rad, brojni kupci preusmjerili su se na benzinske crpke, koje su se odmah prilagodile novonastaloj situaciji, pa su se na nekima od njih mogli naći i potpuno neočekivani proizvodi, poput praška za pranje rublja i sličnog, piše Marko Repecki za Forbes.

Zabrana rada trgovina nedjeljom koja je uvedena početkom srpnja 2023. dodatno je utjecala na širenje ponude na benzinskim crpkama, pa su neke od njih tijekom prošlog ljeta počele prodavati čak i kruh i mlijeko.

U segmentu „negoriva” zarada porasla od 20 do više od 30 posto

INA, uvjerljivo najveći lanac s više od 500 benzinskih crpki od kojih je 389 u Hrvatskoj, a u posljednjih nekoliko godina marža u segmentu negoriva raste im po dvoznamenkastim stopama. U 2021. porasla je za 17 posto u odnosu na godinu ranije. Zatim, u 2022. porast je iznosio 18 posto, a u prvih devet mjeseci prošle godine imali su porast zarade od čak 31 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Prihodi porasli i Tifonu i Petrolu

Lanac crpki Tifon ima više od 40 prodajnih mjesta, a u njihovom godišnjem izvješću. prema podacima za 2021. godinu prihodi od prodaje naftnih derivata iznosili su oko 173 milijuna eura, dok su istovremeno prihodi od prodaje robe široke potrošnje 29 milijuna eura. Nakon toga, 2022. godine prihodi od naftnih derivata rastu na 227 milijuna eura, a prihodi od robe široke potrošnje na 34 milijuna eura, donosi Forbes.

Petrol u Hrvatskoj, nakon pripajanja Croduxa 2022 godine ima oko 200 benzinskih crpki. Iz izvješća Petrol Grupe, za 2022. godinu, što uključuje sva tržišta na kojima posluju, vidljivo je da su na “trgovačkoj robi i uslugama” ostvarili ukupno nešto više od 20 posto ukupne bruto dobiti.

sjever.hr/forbes.n1info.hr
02.02.2024.

Input your search keywords and press Enter.