Now Reading:
„Dan crvenih haljina“: U SB za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice mjerit će se tlak, šećer i masnoća, održat će se i predavanja o prevenciji moždanog udara kod žena
Full Article 2 minutes read

„Dan crvenih haljina“: U SB za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice mjerit će se tlak, šećer i masnoća, održat će se i predavanja o prevenciji moždanog udara kod žena

Kao i svake godine, tako i ove u Krapinsko-zagorskoj županiji će se danas, 2. veljače obilježiti „Dan crvenih haljina“, kao Dan borbe protiv moždanog udara žena.

U predvorju Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice program obilježavanja počinje u 11 sati kada će se građanima besplatno mjeriti tlak, šećer i masnoća u krvi, uz izračun rizika za razvoj moždanog udara.

Zatim će se u 13 sati u Plavoj dvorani bolnice održati predavanja „Čimbenici rizika za razvoj moždanog udara u žena“, a predavač će neurolog biti Ivan Dubroja, te „Promjena životnog stila u prevenciji moždanog udara u žena“, a predavač će biti  neurologinja Manuela Foro Znika.

Naša bolnica pridaje posebnu pozornost obilježavanju ove akcije, zbog dugogodišnje tradicije i rehabilitacije pacijenata nakon preboljenog moždanog udara, kao i prevencije, dijagnostike i kontrole kardiovaskularnih bolesti kroz našu stacionarnu rehabilitaciju i kardiološki laboratorij. Zbog trenutnog prostornog deficita, a sve većeg broja oboljelih, bolnica je stvorila preduvjete za daljnji razvoj navedenih djelatnosti u području prevencije, dijagnostike, liječenja i rehabilitacije dogradnjom Centra zdravlja srca i mozga, za koji se nadamo da ćemo ubrzo i realizirati – ističu iz Specijalne bolnice Krapinske Toplice.

 Javnozdravstvena kampanja „Dan crvenih haljina“ pokrenuta je kako bi se podigla svijest o moždanom udaru kod žena. Kampanja ima za cilj potaknuti žene da se brinu o svom zdravlju, prvenstveno zdravlju srca i krvnih žila, jer je većinu tih bolesti moguće spriječiti zdravim životnim navikama, a isto tako želi potaknuti stručnjake u zdravstvu  na posebnu pažnju za srčani i moždani udar kod žena, zbog njihovih razlika u odnosu na muškarce. Prva kampanja „Dan crvenih haljina“, #nosicrveno, odnosno, „Go Red for Women“ pokrenuta je u Americi, a danas je to međunarodna kampanja  posvećena prevenciji, dijagnostici i kontroli kardiovaskularnih bolesti, što uključuje bolesti krvnih žila srca i mozga kod žena. Simbol kampanje je crvena haljina – haljina kao univerzalna slika žene i crvena kao boja zdravlja, života i živosti, ali i upozorenja.

FOTO: Arhiva

sjever.hr 02.02.2024.

Input your search keywords and press Enter.