Now Reading:
VELIKI JUBILEJ Vesna i Franjo Jadanić iz Svetog Petra proslavili zlatni pir: “Partneri ponekad trebaju popustiti i naći kompromis”
Full Article 3 minutes read

VELIKI JUBILEJ Vesna i Franjo Jadanić iz Svetog Petra proslavili zlatni pir: “Partneri ponekad trebaju popustiti i naći kompromis”

Bračni je par Vesna i Franjo Jadanić iz Svetog Petra, mjesta u sastavu općine Mali Bukovec, ovih je dana proslavio zlatni pir.

U Svetom Petru obnovili su zavjete, a veliku obljetnicu proslavili su u krugu obitelji i prijatelja.

Kako je rekla Vesna Jadanić, prije 50 godina prvo su mladencu odnesli rubaču, a onda su svati trajali još tri dana. Bilo je to pravo veselje uz 150 uzvanika, plesalo se, pjevalo, a bilo je tu i narodnih običaja kojih se sada samo sa sjetom prisjećaju.

Vjenčali su se u crkvi u Svetom Petru.

– Svadbeni običaji nekad i danas jako se razlikuju. Naša je svadba trajala od kad su odnesli rubaču. Onda su dan nakon toga slavlje imali gosti od mladenca, a potom i moji gosti. Treći dan smo se gostili svi zajedno. Na svadbi se tržilo zelje, a došli su i maškari, koji su izvodili razne spačke i sve nas dobro nasmijali. Svadbu smo imali u starom društvenom domu i Svetom Petru, a običaj je bio da dođu i „zvunjski” gosti. Oni su bili izvan društvenog doma i svadbu su gledali kroz prozore, a odnijela im se hrana i piće. Bilo je hladno i sjećam se da smo morali brisati prozore jer su se zamaglili – prisjeća se Vesna.

Snijega nije bilo, već samo bljuzga, koja doduše nije smetala ni mladencima, a ni gostima. Vjenčali su se jako mladi, ona je imala nepunih 17, a Franjo 21 godinu.

– Bili smo jako mladi, a onda su došla i djeca. Sigurno ni jedan odnos nije idealan, ali treba uvijek naći zajednički jezik. I jedan i drugi partner trebaju ponekad popustiti i naći kompromis – kaže Vesna i dodaje da je to sigurno recept za dobar brak.

Sada Vesna i Franjo uživaju u mirovini. Imaju dvije kćeri i pet unuka.

– Unuci i unuke, kad su bili mlađi, znali su pitati kako je to nekad bilo. Današnjoj mladeži teško je objasniti da nismo imali kompjutere ni mobitele, ali možda je baš zato bilo lakše očuvati dobre odnose. Ljudi su više razgovarali, nisu pisali poruke. Razgovor je ključ svake veze, treba biti iskren i otvoren – zaključila je Vesna i poručila mladim parovima da imaju razumijevanja, da se posvađaju, ali i pomire te da nije bit u tome tko je u pravu.

foto: ludbreske-novine.com.hr
sjever.hr/ludbreske-novine.com.hr
01.02.2024.

Input your search keywords and press Enter.