Now Reading:
LAKŠE DOBIVANJE DOKUMENTA Najavljena novost oko izrade osobne iskaznice
Full Article 2 minutes read

LAKŠE DOBIVANJE DOKUMENTA Najavljena novost oko izrade osobne iskaznice

Državni tajnik u Ministarstvu unutarnjih poslova Žarko Katić u srijedu je tijekom predstavljanja izmjena Zakona o osobnoj iskaznici rekao kako će nove izmjene omogućiti građanima da zahtjev za izradu ili produljenje osobne iskaznice podnesu u bilo kojoj policijskoj postaji, neovisno o mjestu prebivališta, piše Večernji list.

Podsjetimo, takva privremena praksa, kojom je MUP ukinuo mjesnu nadležnost za izdavanje osobne iskaznice, uvedena je koncem srpnja prošle godine. Odluka je donesena privremeno zbog velikog broja zaprimljenih zahtjeva za izradom osobne iskaznice nakon proglašenja kraja epidemije covida-19 u Hrvatskoj kada je u 2023. godini predano oko 1 160 000 zahtjeva, dok je godišnji prosjek između 2016. i 2019. bio oko 600 tisuća zahtjeva.

Nova mjera dala je pozitivne rezultate stoga se sada i uvodi u zakon, piše Večernji list. Inače, mjesna nadležnost već je ukinuta za izdavanje putovnice i vozačke dozvole, a sada se proširuje i na osobne iskaznice.

Dodajmo da će se izmjenom zakona omogućiti i plaćanje naknade karticom ili mobilnim bankarstvom, a građani su u zadnjih 5 godina izradili elektroničku osobnu iskaznicu ili biometrijsku putovnicu, ne trebaju donijeti novu fotografiju. Međutim, zahtjev za izdavanje osobne iskaznice neće biti moguće podnijeti preko sustava e-građani.

sjever.hr

01.02.2024.

Input your search keywords and press Enter.