Now Reading:
Gradonačelnik Vešligaj sudjelovao na plenarnoj sjednici Odbora regija: Usvojeno mišljenje koje je predstavio o Direktivi za Europske iskaznice za osobe s invaliditetom
Full Article 2 minutes read

Gradonačelnik Vešligaj sudjelovao na plenarnoj sjednici Odbora regija: Usvojeno mišljenje koje je predstavio o Direktivi za Europske iskaznice za osobe s invaliditetom

Gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj bio je na plenarnoj sjednici Odbora regija Committee of the regions – EU COR, gdje je jednoglasno usvojeno mišljenje koje je, kao izvjestitelj, predstavio o Direktivi za Europske iskaznice za osobe s invaliditetom i Europske parkirne karte za osobe s invaliditetom.

– Nakon dugog procesa usuglašavanja i usvajanja na komisiji SEDEC Odbora regija, usvojeno mišljenje čini me ponosnim što sam mogao dati svoj doprinos za ovako vrijednu stvar, naučiti, i kroz cijeli proces bolje razumjeti izazove s kojima se osobe s invaliditetom susreću u svakodnevnom životu, a ujedno pokazati da Europska unija radi na jednakosti i solidarnosti svih svojih građana i građanki. Sadržaj ovog mišljenja izgrađen je na opsežnoj razmjeni iskustava s Europskim forumom osoba s invaliditetom, Europskim gospodarskim i socijalnim odborom, Europskom komisijom i izvjestiteljima u Europskom Parlamentu. To je bilo ključno u oblikovanju sveobuhvatnog razumijevanja potreba i očekivanja osoba s invaliditetom oko ove problematike – napisao je Vešligaj na svom Facebook profilu i dodao kako je ovo mišljenje također, važno za lokalnu i regionalnu razinu, koja će biti jedan od ključnih aktera u provođenju Direktive s obzirom na svakodnevni izravni doticaj s građanima čija se prava njome ostvaruju.

Mišljenje je strukturirano u četiri glavne točke, a cilj je pridonijeti pristupačnijoj i pravednijoj Europi za osobe s invaliditetom.

Treba napomenuti i kako su u Republici Hrvatskoj, sukladno Direktivi čije se usvajanje očekuje uskoro, krenule prve isporuke Europskih i Nacionalnih iskaznica te Europskih parkirališnih karata za osobe s invaliditetom, a sve se provodi u sklopu EU projekta MOSI.

Hrvatska je prva država članica EU-a koja uvodi Europsku iskaznicu za osobe s invaliditetom izvan pilot projekta koji je proteklih godina provođen u 8 europskih zemalja.

Nacionalnom iskaznicom za osobe s invaliditetom ostvaruju se povlastice u četiri područja – željezničkom i pomorskom putničkom prijevozu, pri korištenju autocesta i uporabi javnih cesta.

FOTO: Facebook Marko Vešligaj

sjever.hr 01.02.2024.

Input your search keywords and press Enter.