Now Reading:
Dugoročna prognoza Zorana Vakule – evo što nas čeka u veljači, ali i do kraja zime
Full Article 3 minutes read

Dugoročna prognoza Zorana Vakule – evo što nas čeka u veljači, ali i do kraja zime

Meteorolog Zoran Vakula za HRT se osvrnuo na dosadašnju zimu i temperature, ali je donio i dugoročnu prognozu za iduće mjesece.

– Nakon prosinačke i srednja siječanjska temperatura zraka, unatoč povremenim hladnim valovima na kopnu i čestim temperaturnim minusima diljem Hrvatske, bila je viša od prosječne, ali ipak s većinom manjim odstupanjima od prošlomjesečnih. Ostvare li se trenutačno vrlo vjerojatne prognoze ni u veljači velike hladnoće biti neće, a razmjerno toplo vjerojatno će biti i proljeće – piše Zoran Vakula i donosi meteorološku analizu za siječanj.

– Unatoč prošlotjednim hladnim, studenim, na kopnu gdjekad i ledenim danima, srednja temperatura zraka ovogodišnjega siječnja na meteorološkim postajama DHMZ-a bila od 1 do 3 °C viša od prosječnih vrijednosti i to od posljednjeg klimatološkog razdoblja, od 1991. do 2020. godine. Srećom za mnoge, rekordna toplina je izostala, za razliku od mjestimice u prosincu, a i odstupanja od srednjih vrijednosti bila su većinom manja – govori Vakula i dodaje da je jedna od iznimki bio Dubrovnik, gdje je odstupanje u siječnju bilo čak veće nego u prosincu.

I ukupna količina oborine je bila nejednoliko raspoređena, pa je bilo i zamjetnijeg manjka, osobito na srednjem i južnom Jadranu, ali i viška, posebice u središnjoj i gorskoj Hrvatskoj te ponajviše na riječkom području.

– I dok je kod oborine bilo i „manjka” i „viška”, srednja temperatura zraka od 1. prosinca do 31. siječnja diljem Hrvatske je viša od prosječne, uglavnom za oko 2 °C. I pritom u Rijeci rekordno visoka, u Splitu i Dubrovniku 3. na popisu najviših, a u većini unutrašnjosti je iznimnost trenutačno manja. No, vrlo vjerojatno će se povećati – dodaje Vakula za HRT i objašnjava da su najnovije prognoze za temperaturne prilike u veljači u skladu s dosadašnjima.

– Daju prilično veliku vjerojatnost nastavka iznadprosječne topline, posebice sljedećih desetak dana. Mogućnost za hladnije razdoblje postoji u drugom dijelu mjeseca, trenutačno najvjerojatnije u trećem cijelom tjednu veljače. Prognoze za oborinu manje su pouzdane, a i promjenjivije pa ne treba iznenaditi da i u veljači ukupna mjesečna količina bude nejednoliko raspoređena.

Ni u prognozama za sljedećeg mjesece nema znatnijih promjena.

– Ili kako je nedavno za „Klimatski izazov” Prvog programa Hrvatskog radija prognozirao Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a: „Dugoročna prognoza pokazuje povećanu vjerojatnost za iznadprosječnu toplinu i u idućim mjesecima pa neće biti iznenađenje ako i ova godina bude još jedna u nizu ekstremno toplih, u skladu s postojećim klimatskim promjenama i globalnim zatopljenjem.” – zaključio je Vakula.

Foto: ilustracija
sjever.hr/hrt.hr
01.02.2024.

Input your search keywords and press Enter.