Now Reading:
Tradicija se nastavlja: Po 128. put ludovat će se na Loborskom fašinjeku, najdugovječnijem fašniku u Zagorju
Full Article 2 minutes read

Tradicija se nastavlja: Po 128. put ludovat će se na Loborskom fašinjeku, najdugovječnijem fašniku u Zagorju

I ove će se godine u organizaciji Općine Lobor i Kulturno-umjetničkog društva Lobor održati Loborski fašinjek – manifestacija koja ima najdužu tradiciju održavanja u Krapinsko-zagorskoj županiji.

Fašinjek će se održati u subotu, 10. veljače, program će početi u 9.30 okupljanjem sudionika u centru Lobora, a pola sata kasnije maskirana će povorka krenuti prema Loborgradu te nastaviti svoj put prema Velikoj Petrovagorskoj, Petrovoj Gori, Vojnovcu i natrag prema centru Lobora, gdje će u 14.45 početi zagrijavanje uz Udrugu vinara.

Od 15 će sati sudionici Fašinjeka, ali i ostali zainteresirani, moći uživati u nastupu Loborskih mažoretkinja i prikazu Loborske svadbe, nakon čega će uslijediti čitanje presude i spaljivanje Fašnika.

I to nije sve! Naime, u 16 sati veselica će se nastaviti u Društvenom domu u Loboru uz bogatu gastronomsku ponudu i AZ band.

–Loborski fašinjek već se generacijama obilježava na poseban način. To je vrijeme kada građani Slobodne Fašinjske Republike Loborske preuzimaju vlast u Loboru, a to će učiniti i ovog vikenda po 128. put. To je jedna zaista duga tradicija, običaji koji se ne smiju zaboraviti. Svake godine imamo mnogo kreativnih maski, pa će tako biti i ove godine – predstavit će se razne komične, šarene maske, ali i one pomalo strašne. I ove će se godine održati tradicionalna fašnička svadba te će biti pročitana optužnica krivcu za sve loše u prošloj godini, kako bismo puni optimizma i uz dobre emocije krenuli u iščekivanje toplijeg godišnjeg doba – rekla je načelnica Ljubica Jembrih i dodala kako će i u ovogodišnjem Fašinjeku sudjelovati brojne vrijedne udruge s područja općine.

Mala maska

Uz nadaleko poznati Loborski fašinjek, tu je i manifestacija Mala maska koja će se održati u utorak, 13. veljače. Program će početi u 15.30 formiranjem povorke ispred Društvenog doma u Loboru, pola sata kasnije male će se maske svima predstaviti, a uslijedit će zabava uz čašćenje slatkišima i krafnama.

–Naravno, tu je i manifestacija Mala maska za one najmlađe. I za njih je u pripremi zanimljiv program te je dobra zabava zagarantirana, pozivamo sve zainteresirane da se prijave – zaključila je načelnica.

Za obje se manifestacije zainteresirani veliki i mali „maskiranci” trebaju prijaviti, a prijavnice ćete pronaći na službenoj internetskoj stranici Općine Lobor.

sjever.hr
31.01.2024.

Input your search keywords and press Enter.