Now Reading:
Gradonačelnica Cividini na predstavljanju novog kola Biblioteke “Insula”
Full Article 2 minutes read

Gradonačelnica Cividini na predstavljanju novog kola Biblioteke “Insula”

U utorak navečer predstavljeno je novo 21. kolo Biblioteke “Insula” koju izdaje Grad Čakovec održano u dvorani Scheier. Cilj predstavljanja kola je omogućiti još neafirmiranim autorima iz Čakovca i Međimurja tiskanje njihovih djela.

U uvodnom obraćanju gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini naglasila je kako je naš grad jedan od rijetkih koji ima ovakvu biblioteku, a u njoj su svoje prve radove objavili neki danas nacionalno poznati autori.

– Mnogi Čakovčani i Međimurci vole pisanu riječ, brojni su oni koji pišu, no rijetki se odluče svoje zapisane radove podijeliti s drugima. Ova biblioteka zamišljena je upravo kako bi potaknula i omogućila građanima da objave svoje radove te ih afirmirala kao autore. U mnogima od njih koji su se odlučili javiti na natječaj prepoznat je talent i kvaliteta, te su njihova djela obogatila sve nas – istaknula je gradonačelnica Ljerka Cividini.

Najbolji pokazatelj da građani imaju što za reći je dosadašnjih objavljenih 68 knjiga. Gradonačelnica Cividini je također čestitala svima koji su ove godine sudjelovali u natječaju, a posebno onima čija djela su tiskana i tom prigodom predstavljena, kao i svima koji su svih ovih 20-ak godina pridonijeli Biblioteci.

– Kroz ruke Komisije za nakladništvo prošlo mnogo radova naših sugrađana i da je često bilo teško izabrati najbolje – istaknuo je urednik Biblioteke “Insula Miroslav Gakić.

Komisija za nakladničku djelatnost Grada Čakovca odabrala je pet najkvalitetnijih. To su znanstveni rad Roberta Slunjskog i Andrije Bacingera “Stanovništvo Međimurja”, znanstveni rad “Kaj si betežen” Blanke Lozić, zbirka pjesama “Krojeći riječi” Patricije Kozar, zbirka priča “Dnevnik jedne Kamilice” Željke Novak te poezija “Noćna ludila” Erika Prepelića, najboljeg u kategoriji mladih autora do 25 godina.

Prošle je godine tako uvedena nova kategorija za mlade do 25 godina, kojoj je cilj mlade autore potaknuti na pisanje. Za objavu radova u Biblioteci “Insula” ovogodišnji natječaj bit će objavljen tijekom veljače.

U Biblioteci su izdani znanstveni radovi, zbornici, drame, slikovnice, romani, zbirke pjesama, epigrami, publicistički radovi i drugo. Svaki od autora predstavio se čitajući dijelove iz svojih knjiga, a nakon promocije djela su i potpisivali.

sjever.hr 31.01.2024.

Input your search keywords and press Enter.