Now Reading:
Na Danima dobravske baštine sviralo se pod svjetlima vatrogasnih rotirki i slušalo o tajnama međimurske gibanice
Full Article 2 minutes read

Na Danima dobravske baštine sviralo se pod svjetlima vatrogasnih rotirki i slušalo o tajnama međimurske gibanice

Kulturno umjetničko društvo „Seljačka Sloga“ iz Donje Dubrave i Dobrovoljno vatrogasno društvo Donja Dubrava, uz potporu Puhačkog orkestra Općine Donja Dubrava i Udruge umirovljenika, organizirali su manifestaciju Dan dobravske baštine.

Program je započeo u dvorištu DVD-a u kojem je Puhački orkestar nastupio pod svjetlima rotirki s vatrogasnih vozila parkiranih ispred garaža. Nakon ovog atraktivnog programa, sve okupljene su pozdravili predsjednik DVD-a Željko Kovač i Janja Kovač ispred Odbora za kulturu, sport i udruge. Program je nastavljen razgledavanjem spomen-sobe i garaža DVD-a, a najmlađi su se mogli uputiti na vožnju mjestom u vatrogasnim vozilima.

U prostorima „Seljačke sloge” je pak održano predavanje o međimurskoj gibanici. Predavačica Janja Kovač govorila je o sličnostima i razlikama obične, odnosno rolane gibanice i međimurske gibanice, a nakon predavanja su sve okupljene gibanicom ponudile članice Udruge umirovljenika.

Posjetitelji su tom prigodom mogli razgledati etno-sobu i vijećnicu u kojoj su izloženi portreti obitelji Hirschler i Zalan na posudbi iz Muzeja Međimurja Čakovec. Cjelovečernje druženje organizirao je fast-food Ste&Vil koji je svim posjetiteljima nudio besplatno prigodno piće te večeri.

Dan dobravske baštine pokazao se i ove godine uspješnim projektom s velikim odazivom mještana Donje Dubrave kao i okolnih naselja.

– Pozivamo i ostale udruge koje bi se htjele uključiti sljedeće godine, bilo u organizacijskom pogledu bilo u predlaganju teme – poručili su organizatori.

Ono skriveno iza scene se odvijalo i prije samog početka programa. Naime, ekipa Hrvatske radiotelevizije snimila je prilog o uspješnoj kandidaturi projekta „Palača međimurske popevke“ i manifestaciji „Dan dobravske baštine“. Uz izjave predsjednice KUD-a Štefice Kovač i Janje Kovač, koje su govorile o popevki kao nematerijalnom dobru upisanom na UNESCO-vu Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva i načinima njenog očuvanja, snimljene su i članice Udruge umirovljenika kako pripremaju gibanicu i pojašnjavaju postupak njene izrade.

Foto: donjadubrava.hr
sjever.hr/donjadubrava.hr
30.01.2024.

Input your search keywords and press Enter.