Now Reading:
Grad Novi Marof nizom mjera nastoji ponovno zaživjeti polja: po porastu izdvajanja za poljoprivredu je u Top 5 u Hrvatskoj
Full Article 4 minutes read

Grad Novi Marof nizom mjera nastoji ponovno zaživjeti polja: po porastu izdvajanja za poljoprivredu je u Top 5 u Hrvatskoj

Portal Gradonačelnik.hr kontinuirano provodi brojne analize rada i uspješnosti lokalnih vlasti, rekapitulirajući i međusobno uspoređujući konkretne učinke i način trošenja proračunskog novca, a ovoga su puta istražili koliko su hrvatski gradovi u 2022. iz ukupne proračunske bilance izdvojili za subvencije poljoprivrednicima.

Grad Novi Marof, u Varaždinskoj županiji, plasirao se visoko u tablici analize, na 4. mjestu, po visini porasta izdvajanja iz Proračuna sredstava za subvencije poljoprivrednicima na svom području u 2022. u odnosu na 2021., a povećanje iznosi čak 146.94 posto.

Cijeli niz potpora poljodjelcima

Grad je, između ostalog, raspiso Javni poziv za dodjelu potpora male vrijednosti za očuvanje pčelinjeg fonda vrijedan 6.700 eura. Iznos potpore je 5 eura po pčelinjoj zajednici, a maksimalni iznos po korisniku godišnje iznosi 550 eura. Cilj potpore je pomoći poljoprivrednicima da smanje gubitak, a u 2022. godini, pravo na tu potporu ostvarilo je 28 pčelara s ukupno 31.320 kuna, dok je lani potporu ostvarilo 30 pčelara s ukupno 5.790 eura.

Potpora male vrijednosti za ulaganje u materijalnu imovinu na poljoprivrednim gospodarstvima se dodjeljuje za različite namjene, uključujući izgradnju, rekonstrukciju i adaptaciju gospodarskih zgrada za poljoprivrednu proizvodnju, kupnju plastenika i staklenika, nabavku nove mehanizacije i opreme, kupnju ograda za nasade i životinje, kao i zaštite od vremenskih neprilika te sustava za navodnjavanje u plastenicima i staklenicima. Visina potpore iznosi do 50 posto ukupnog iznosa računa, a maksimalan iznos sredstava po poljoprivrednom gospodarstvu iznosi godišnje 2.000 eura.

Na temelju provedenog poziva pravo na potporu u 2022. ostvarilo je 29 poljoprivrednika s ukupno 301.746,64 kuna. Lani su pravo na istu potporu ostvarila 34 poljoprivrednika s ukupno 39.843,09 eura.

Tu je i pravo na potporu za umjetno osjemenjivanje. Isplata subvencija se provodi na temelju računa veterinarske stanice o izvršenoj usluzi osjemenjivanja u iznosu od 20 eura po plotkinji, i to korisniku, ili 50 posto cijene jedne doze sjemena za umjetno osjemenjivanje ako je korisnik osposobljen za osjemenjivanje, ali ne više od 20 eura po dozi. Planirani iznos potpore po ovom pozivu iznosi 2.654,46 eura. U 2022. mjera se nije provodila, u 2023. godini pravo na potporu ostvarila su četiri prijavitelja s ukupno 310 eura.

Pomoć i voćarima, stočarima…

Potpora male vrijednosti za nabavu sadnica voćaka, višegodišnjeg ljekovitog bilja i loznih sadnica. Pravo na tu potporu imaju korisnici koji su u tekućoj godini posadili određene sadnice, a planirani ukupni iznos dodijeljenih potpora po javnom pozivu iznosi 15.000 eura. U 2023. godini, pravo na potporu ostvario je jedan prijavitelj.

Isto tako, potpora u visini od 0,02 eura/m2 se odobrava i za zemljište kupljeno u svrhu okrupnjavanja i povećanja ukupne količine poljoprivrednog zemljišta, a maksimalan iznos potpore po jednom korisniku godišnje iznosi najviše 2.000 eura. Potpora, subvencija kupnje rasplodnih životinja poljoprivrednim gospodarstvima, vrši se isplatom novčane pomoći korisniku mjere u iznosu 665 eura po kravi i 55 eura po ovci ili kozi, maksimalan godišnji iznos po korisniku je 2.000 eura. U 2022. godini pravo na potporu ostvario je jedan poljoprivrednik s ukupno 15.000 kuna, u 2023. isto jedan poljoprivrednik s ukupno 1.995 eura, piše Gradonačelnik.hr.

-Pandemijske godine i „lockout’ kojeg svi nastojimo zaboraviti, naučili su nas puno, prvenstveno da moramo osigurali lance prehrane i da u budućnosti moramo razvijati samostalnost opskrbnih lanaca. Na području Grada Novog Marofa još postoji dosta velikih poljoprivrednih površina koje nitko ne obrađuje, ali isto tako vidljivo je da se trendovi mijenjaju. Postoje ljudi zainteresirani za poljoprivredu, ne samo iz hobija, već i profesionalno. Imamo nekoliko obitelji koje žive od poljoprivrede, a Programom potpora u poljoprivredi Grada Novog Marofa za razdoblje od 2022. do 2025. godine nastojimo biti vjetar u leđa neodlučnima i početnicima da se odvaže, da hobiji postanu profesija i da poljoprivreda ponovo zaživi na našem području. Da imamo predivna obrađena polja i da hranu, barem dobrim dijelom, sami proizvodimo. Svjestan sam da to nije lak put i da nećemo do te točke stići brzo, ali svaka promjena, svaki zainteresirani poljoprivrednik u Gradu ima partnera za razvoj – tvrdi gradonačelnik Novog Marofa, Siniša Jenkač.

sjever.hr/gradonacelnik.hr
30.01.2024.

Input your search keywords and press Enter.