Now Reading:
Krapinsko – zagorska županija sufinancirat će rad REGEA-e sa 133 tisuće eura: „Rade projekte koji su od velike važnosti, ne samo za nas osnivače, već i od nacionalnog interesa“
Full Article 5 minutes read

Krapinsko – zagorska županija sufinancirat će rad REGEA-e sa 133 tisuće eura: „Rade projekte koji su od velike važnosti, ne samo za nas osnivače, već i od nacionalnog interesa“

U Energetskom centru Bračak župan Željko Kolar i ravnatelj REGEA –e Julije Domac potpisali su ugovor o sufinanciranju rada Regionalne energetsko-klimatske agencije Sjeverozapadne Hrvatske.

Ugovor za 2024. godinu vrijedan je 133 tisuće eura, a ravnatelj REGEA-e Julije Domac je dao osvrt o projektima u 2023. i o planovima za ovu godinu.

Nema objekta na području Krapinsko-zagorske županije gdje REGEA ne pruža stručnu potporu u dijelu pripreme projekta, ekspertize, provedbe, nadzora, evaluacije rezultata i na kraju izvještavanja.

Od nekih većih projekata koji su obilježili proteklu godinu, a koji su i dalje u tijeku, su Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju  Krapinske Toplice na koju smo instalirali sunčanu elektranu, ali i cjelovita obnova bolnica koja je trenutno u tijeku ukupne vrijednosti 9,8 milijuna eura, a ovu godinu obilježit će radovi na sustavu novog grijanja, kotlovnica, sistematizacija i uparivanje sustava sa sunčanom elektranom i ta će bolnica biti jedan od onih objekata koje će studenti tehničkih smjerova ići gledati – istaknuo je Domac i nadovezao se na još jedan značajan projekt, a to je Centar kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu u Zaboku, završetak projekta, faza 2 i u ovoj godini je nova investicija vrijedna 3,6 milijuna eura.

 – Zatim Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice gdje se radi dogradnja vrijednosti 16 milijuna eura. Tu je i Dvorac Stubički Golubovec gdje se radi cjelovita energetska obnova u vrijednosti 8,7 milijuna eura i dogradnja novog dijela dvorca čija je procijenjena vrijednost 9 milijuna eura – naglasio je Domac.

U 2024. godini REGEA nastavlja s projektima energetske obnove javnih zgrada nastradalih u potresu za i za to su planirali 17 milijuna eura.

Nastavit ćemo i s gradnjom i rekonstrukcijom osnovnih škola u Krapinsko-zagorskoj županiji čime će se osigurati jednosmjenska nastava – rekao je Domac dodavši kako će i u ovoj godini nastaviti sa sunčanim elektranama.

REGEA je centar iz kojeg se vode projekti odnosno vode se projekti tehničke pomoći za četiri županije – Krapinsko-zagorsku županiju, Grad Zagreb, Zagrebačku i Karlovačku županiju.

Prošle godine smo završili projekt Hypokrat, korištenje geotermalne vode. Ovim projektom ćemo pokazati da možemo grijati i bolnicu i centar Krapinskih Toplica  – pojasnio je Domac.

Dodao je kako je njihov najznačajniji projekt  nova sunčana elektrana na Općoj bolnici Zabok ukupnog kapaciteta 780 kilovata koju će otvoriti tijekom ove godine.

Župan Željko Kolar kazao je kako je ove godine u odnosu na prošlu povećano sufinanciranje za rad REGEA-e za 40 tisuća eura. Jedan od razloga su županijski projekti u kojima je sudjelovala i REGEA, u onom aspektu obnovljivih izvora energije koji mora biti štedljiv, učinkovit i kontroliran.

Već duže vrijeme kontroliramo potrošnju svih energenata, svih škola i javnih ustanova na mjesečnoj bazi i ako se dogodi bilo kakva anomalija u sustavu bilo kojeg od tih objekata mi reagiramo. Imamo srednju potrošnju i ne može nam se dogoditi da negdje postoji nekakav kvar i da nam se mjesecima troši energija iznad onoga što je predviđeno, a da mi to ne bi primijetili – napomenuo je župan te se nadovezao na to kako se Agencija na Trgovačkom sudu i dodatno registrirala kao klimatska agencija, jer su  klimatske promjene dovele do toga je sve više elementarnih nepogoda, koje rade ogromnu štetu na poljoprivrednim nasadima, ali isto tako i na objektima i vozilima.

Sa smanjivanjem emisije CO2 ćemo raditi na tome da smanjimo zagađenost. Želimo neku normalnu, prosječnu klimatsku godinu. To garantira normalan rad na poljoprivredni, na gradilištima i svemu ostalome što daje gospodarsku aktivnost – naglasio je Kolar.

Projekt Hypokrat koji se radi u Krapinskim Toplicama je prvi i jedan od projekata koji se bazira na geotermalnim izvorima.

 – Sličnu situaciju ćemo raditi i za Stubičke Toplice, iako se one za razliku od Krapinskih Toplica griju na geotermalne izvore, ali ćemo s jednim takvim projektom proširiti obuhvat. Natječaji su jedna od vječnih tema i mislili smo da ćemo za neke projekte za koje imamo pripremljene natječaje skoro dvije godine završiti, a mi još nismo niti počeli. Govori se konkretno o Srednjoj Školi Zlatar  i Područnoj školi Dubrovčan. Međutim, pravih natječaja još uvijek nema. Mi smo reagirali u jednom dijelu kroz NPOO u javnom pozivu za ovih 18 škola koje pripremamo za jednosmjensku nastavu, gdje su takvi radovi predviđeni kao prihvatljivi trošak – istaknuo je župan Kolar i dodao kako Regionalna energetsko-klimatska agencija sjeverozapadne Hrvatske ima sjaje stručnjake, što pokazuju njihovi rezultati.

Radi najveće projekte koji su od važnosti ne samo za nas četiri osnivača, Grad Zagreb, Karlovačku, Zagrebačku i Krapinsko-zagorsku županiju, već radi i projekte koji su od nacionalnog interesa te radi i priprema pozive za pojedina ministarstva te ima sinergiju sa znanstvenom zajednicom – zaključio je Kolar.

i.belošević/sjever.hr 29.01.2024.

Input your search keywords and press Enter.