Now Reading:
Župan Kolar o stanju Utvrde Cesargrad: „Želimo zaštititi zidine, vjerujem da će biti dovoljno pameti da se krene s obnovom”
Full Article 2 minutes read

Župan Kolar o stanju Utvrde Cesargrad: „Želimo zaštititi zidine, vjerujem da će biti dovoljno pameti da se krene s obnovom”

Na manifestaciji „Pohod na Cesargrad” održanoj u subotu, krapinsko-zagorski župan Željko Kolar odgovarajući na novinarsko pitanje osvrnuo se na samu Utvrdu Cesargrad koja propada, a koja nosi veliku povijesnu vrijednost.

Kako je rekao, Cesargrad je vrlo popularno planinarsko odredište koje je posjećeno na tjednoj bazi, posebno vikendom kada je u Planinarskoj kući osigurano dežurstvo. Želja je, kaže, zaštititi zidine Utvrde.

– Ono što smo mi pokušavali preko Ministarstva kulture i medija je da se zaštite zidine. Zapravo je još samo ova zadnja kula ostala, koja na neki način dočarava kako je Cesargrad izgledao. Ona nažalost propada, a zahtjev u Ministarstvu kulture i medija stoji i dalje. Ja vjerujem da će biti dovoljno pameti da se krene s obnovom kao što se krenulo s obnovom Kostela, ili kako su to napravili na gradu Samoboru. Inicijativa je tu i dalje – kazao je Kolar i dodao da su se u financiranje spremni uključiti i Grad Klanjec i Krapinsko-zagorska županija.

– Vjerujem da ćemo uspjeti sačuvati ove zidine koje daju jednu posebnu vizuru samom Cesargradu, a imaju povijesno značenje itekako veliko, s obzirom na sve ono što se događalo u Seljačkoj buni i što je vezano za sam Cesargrad jer nakon što je spaljen, on se ponovno poslije obnovio, ali nikad više nije dobio onaj sjaj koji je imao. Kad su se napravili Novi Dvori Cesargradski, zapravo je Cesargrad zapušten – istaknuo je Kolar.

foto: arhiva
sjever.hr
28.01.2024.

Input your search keywords and press Enter.