Now Reading:
Za svaku pohvalu: Varaždinska županija u dvije je godine povećala poticaje za poljoprivrednike za više od 50 posto
Full Article 3 minutes read

Za svaku pohvalu: Varaždinska županija u dvije je godine povećala poticaje za poljoprivrednike za više od 50 posto

Prema analizi koju je portal Župan.hr napravio iz podataka konsolidiranih proračuna županija za 2022. godinu, posljednju za koju su i dostupni podaci o izvršenju proračuna, Varaždinska županija je među top 5 županija koje su povećale potpore za poljoprivrednike.

Naime, Varaždinska županija je za potpore poljoprivrednicima izdvojila 4,45 eura po stanovniku, odnosno 0,32 posto udjela proračuna, a razlog je činjenica da su poljoprivredu prepoznali kao posebno važnu gospodarsku djelatnost koja zajedno s industrijom, trgovinom i građevinarstvom nosi gotovo četiri petine svih prihoda gospodarstva županije.

U županijskom proračunu su sredstva za poticanje ulaganja u poljoprivrednu proizvodnju u dvije godine povećana za više od 50 posto. Po Javnom pozivu za dodjelu potpora male vrijednosti u poljoprivredi je 2021. godine dodijeljeno 570.000 eura, a 2022. godine ukupno 868.364 eura za 1.135 korisnika, odnosno za sve korisnike koji se se javili na Javni poziv, a ispunjavali su propisane uvjete.

I u 2023. godini su sredstva odobrena svima koji su se prijavili na Javni poziv, a riječ je o ukupno 837.157,39 eura za 982 korisnika.

Podrška osigurana i za pčelare, ribolovce, lovce i vinare

Županija brine i o svojim pčelarskim društvima kojima je lani dodijeljeno 13.272,28 eura pomoći za prihranu pčela u 15.500 pčelinjih zajednica.
Isti je iznos dodijeljen Sportskom ribolovnom savezu za poribljavanje autohtonim vrstama, a za Lovački savez je lani izdvojeno nešto više od 41.000 eura, za osiguranje lovišta, predstavljanje ponude lova i lovnog turizma Varaždinske županije, za obrazovanje lovaca, lovnika, lovočuvara i druge aktivnosti. Na iste iznose svi oni mogu računati i u ovoj godini.

Dodajmo da Županija kontinuirano daje podršku vinarima koji iz godine u godine osvajaju sve veći broj medalja na Decanter World Wine Awardsu u Londonu.

Važna je i promocija

Kako piše Župan.hr, Varaždinska jež upanija ju ovogodišnjem proračunu ponovno osigurala dodatna sredstva u iznosu od 160.000 eura za promociju, valorizaciju i predstavljanje autohtonih proizvoda, prvenstveno zaštićenih na razini Europske unije i Republike Hrvatske (Varaždinsko zelje, Varaždinsko bučino ulje, Ludbreški hren, Varaždinski klipič, a posebno se radi na promociji, razvitku i unapređenju proizvodnje bučinog ulja te etabliranju robne marke “Varaždinsko bučino ulje” i zaštite proizvoda posebne kvalitete, za što je i ove godine osigurano 58.452 eura. Proizvođači Varaždinskog bučinog ulja na prestižnom svjetskom natjecanju u kvaliteti prehrambenih proizvoda Monde Selection u Bruxellesu redovno osvajaju zlatne medalje.

S ciljem dodatnog unaprjeđenja poljoprivredne proizvodnje, u Srednjoj školi Arboretum Opeka Marčan, čiji osnivač je Varaždinska županija, uspostavlja se Regionalni centar kompetentnosti iz poljoprivrede u kojem će biti smješteni važni sadržaji, među kojima su genetska baza sjemenja, laboratorij za ispitivanje kakvoće reprodukcijskog materijala, laboratorij za ispitivanje kakvoće biljnih ulja, vina, meda, tla, centar za floristiku i drugi sadržaji. Otvorenje Regionalnog centra se očekuje u drugoj polovici ove godine.

sjever.hr/zupan.hr
27.01.2024.

Input your search keywords and press Enter.