Now Reading:
Međimurska županija među vodećima po visini potpora isplaćenih poljoprivrednicima
Full Article 2 minutes read

Međimurska županija među vodećima po visini potpora isplaćenih poljoprivrednicima

Međimurska županija našla se uz bok Koprivničko-križevačkoj, Krapinsko-zagorskoj, Ličko-senjskoj, Varaždinskoj i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji po visini subvencija isplaćenih poljoprivrednicima u 2022. godini, pokazalo je to istraživanje portala zupan.hr.

Međimurska županija je u 2022. godini za poljoprivredne subvencije izdvojila nešto više od 375.000 eura, što je 0,33 posto ukupnog županijskog Proračuna. Time se našla na visokom 4. mjestu po udjelu subvencioniranja poljoprivredne proizvodnje na svojem području. Najviše je izdvojila Koprivničko-križevačka županija, 1,12 posto proračuna, a slijede Krapinsko-zagorska (0,69 posto) i Ličko-senjska (0,36 posto).

U Međimurju je aktivno više od 400 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koja na županijsku pomoć mogu računati putem jedne od 14 mjera. Iz županijskog Proračunu tako se subvencioniraju ekološka poljoprivreda, podizanje i obnova trajnih nasada, nabava i postavljanje sustava za zaštitu višegodišnjih nasada od tuče, nabava i zadržavanje uzgojno valjanih životinja, potpora za okrupnjavanje i povećanje posjeda poljoprivrednog zemljišta na poljoprivrednim gospodarstvima, potpora za ulaganje u preradu poljoprivrednih proizvoda, potpora za ulaganje u primarnu poljoprivrednu proizvodnju, edukacija i stručno osposobljavanje poljoprivrednika, kao i programi kvalitete.

Na popisu su i mjere kojima Međimurska županija nastoji pomoći onim poljoprivrednicima koji se bave autohtonim i izvornim sortama, karakterističnima za prostor između rijeka Mure i Drave.

– Pomažemo programe stvaranja robnih marka i zaštite međimurskih poljoprivrednih proizvoda. Također, dajemo potpore za nabavu nacionalne staklenke za med što je od velike pomoći našim pčelarima koji se mogu pohvaliti sa sjajnim rezultatima s brojnim domaćih i inozemnih ocjenjivanja kvalitete meda. Potpore se isplaćuju i za uzgoj i držanje međimurskog konja, naše autohtone pasmine – rekli su iz Međimurske županije.

sjever.hr/zupan.hr
26.01.2024.

Input your search keywords and press Enter.