Now Reading:
Poduzetnički centar u 2023. ostvario preko 479 tisuća eura prihoda; Kolar: Imamo znanje, i iskustvo, te sjajnu suradnju s institucijama u Hrvatskoj i izvan nje
Full Article 5 minutes read

Poduzetnički centar u 2023. ostvario preko 479 tisuća eura prihoda; Kolar: Imamo znanje, i iskustvo, te sjajnu suradnju s institucijama u Hrvatskoj i izvan nje

U Poslovno-tehnološkom inkubatoru Krapinsko-zagorske županije u Krapini održana  je konferencija za medije o radu Poduzetničkog centra Krapinsko-zagorske županije u 2023. godini te planovi za 2024. godinu. O toj temi su govorili direktorica Poduzetničkog centra Helena Matuša i župan Željko Kolar.

Ostvareni prihodi Poduzetničkog centra KZŽ u 2023. godini su 479.062 eura, a rashodi 476.411 eura. Vrijednost pripremljenih projekata bila je 41.296.013 eura, a broj novootvorenih radnih mjesta kroz projekte 57.

Helena Matuša rekla je kako su projekte koje su provodili grupirali u četiri dimenzije poslovanja.

– Prvo je poduzetništvo, a odnosi se na upravljanje ovom zgradom, poduzetničkim programima i radom sa startupovima. Druga dimenzija poslovanja su inovacije. Ovdje provodimo aktivnosti kroz digitalni inovacijski centar za zdravlje i medicinsku informatiku, ali bavimo se i podizanjem razine digitalne pismenosti naših stanara, učenika i poduzetnika, a isto pripremamo i provodimo projekte za gospodarstvo i poljoprivredu. U sektoru poticanje ulaganja posvetili smo se pozicioniranju Krapinsko-zagorske županije kao regije koja je privlačna za ulaganja i upravljanje Lokalnim jamstvenim fondom. Četvrti sektor je kultura i karakter gdje profiliramo Poduzetnički centar i Krapinsko-zagorsku županiju  i na nacionalnoj i na međunarodnoj razini, kao jedan centar sveobuhvatne potpore razvoju poduzetništva, ali bavimo se i jačanjem kompetencija naših djelatnika – istaknula je Matuša.

U segmentu poduzetništva imali su projekt Acclelero i izabrani su kao jedan od 10 poduzetničkih centara u EU koji je uključen u projekt razvoja novih usluga za podupiranje procesa inovacija.

Tu je i projekt Savez Alpe Jadran, zatim projekt Kreiraj svoju budućnost u koji je bio uključen 51 učenik u osam srednjih škola u županiji i Krapinsko-zagorska županija je za njega dobila nagradu za najbolji tim. Zatim projekt Invest in Zagorje, to je bila prva investicijska konferencija u Krapinsko-zagorskoj županiji, s preko 150 sudionika i za njega je Županija dobila nagradu za najbolji startup – naglasila je direktorica Poduzetničkog centra.

Ostvareni prihodi tvrtki u Poslovno-tehnološkom inkubatoru u 2022. godini bili su 1,93 milijuna eura i prihodi su u odnosu na 2021. godinu rasli za 115 posto.

Nadalje, pripremljeno je i provedeno niz projekata za gospodarstvenike i poljoprivrednike. Kroz  kulturu i karakter Poduzetnički centar je između ostalog aktivni član European Business Networka, a dobitnik je i raznih certifikata o kvaliteti i standardu pružanja poslovnih usluga. 

Što se tiče poticanja ulaganja Matuša je napomenula kako je osmišljena i pokrenuta cjelovita inicijativa brendiranja i privlačenja ulaganja u Krapinsko-zagorsku županiju.

– Uspostavljen je ONE-STOP-SERVICE CENTAR za ulaganja –  www.investinzagorje.hr, kreiran je GIS SUSTAV – cjelovit prikaz prostorno-planskih podataka za 24 jedinice lokalne samouprave s područja Krapinsko-zagorske županije koji uključuje 25 poslovnih zona, uspostavljena su četiri direktna kontakta s investitorima – pojasnila je Matuša.

U planu za 2024. su projekti koji su već svima dobro poznati, a to su Kreiraj svoju budućnost, Health IT akademija i nastavljaju se i ove godine.

–  Posebno mi je drago najaviti uvođenje poduzetničke Akademije kroz dva modula, osnovni i napredni. To je jedan cjelogodišnji program koji će u potpunosti financirati Krapinsko-zagorska županija za sve zainteresirane s područja županije, ali naravno i šire – kazala je Helena Matuša.

Zainteresirani se putem javnog natječaja mogu prijaviti za dva proizvodna prostora i mogu ovdje koristiti svoje poslovne prostore po zaista pristupačnim cijenama, pri čemu u prvoj godini korištenja prostora Krapinsko-zagorska županija kroz 75 posto smanjuje troškove najma, nadovezala se direktorica Poduzetničkog centra i dodala kako u svoju zajednicu planiraju okupiti dodatnih 60 start-upova, fokusirajući se prvenstveno na sprint program.

 – Invest in Zagorje imat će svoju drugu konferenciju na temu zdravstvenog turizma koja će biti organizirana 10. svibnja. Nastavljamo i s aktivnostima dogradnje iz sustava što se tiče privlačenja ulaganja, s kompletnim snimanjem poslovnih zona iz zraka što daje dodatne mogućnosti za naše investitore – zaključila je Matuša.

Župan Kolar kazao je kako neke stvari rade jedini u Hrvatskoj i obim aktivnosti koje imaju i za projekte, za ulaganja i inovacije na razini su puno većih regija, ne samo u Hrvatskoj, nego i izvan nje.

– Pozicionirali smo se, imamo znanje, iskustvo i sjajnu suradnju s institucijama u Hrvatskoj i izvan nje, a razlog je vrlo jednostavan. Točno smo znali što želimo, kuda idemo, puno smo na tome radili i zato i imamo takve rezultate. Naravno, moramo se stalno razvijati i ulagati i svi govore „digitalno, zeleno”, a mi govorio i „pametno”. Tu je robotika, nove tehnologije, tako da ćemo u ovoj godini uvesti u naš Poduzetnički centar jednog novog domaćina, a to je robot koji će voditi posjetitelje po Centru i koji će uz pametnu inteligenciju biti pun svih potrebnih podataka, da bi mogao odgovoriti na sva pitanja posjetitelja – istaknuo je Kolar.

 – Druga je stvar koja je u tijeku dokup zemljišta oko Poduzetničkog centra jer nam je u planu izgradnja zdravstvenog huba i to je projekt vezan uz našu konferenciju Invest in Zagorje – rekao je Kolar i ponovio kako je Krapinsko-zagorska županija najviše u Hrvatskoj po glavi stanovnika, odnosno po broju poduzetnika ulagala u poduzetništvo, u obrtništvo.

i.belošević/sjever.hr 26.01.2024.

Input your search keywords and press Enter.