Now Reading:
FOTOGALERIJA Veliko fašničko ludilo u Sračincu: ulicama prodefiliralo čak 1100 maškara iz Hrvatske i inozemstva
Full Article 2 minutes read

FOTOGALERIJA Veliko fašničko ludilo u Sračincu: ulicama prodefiliralo čak 1100 maškara iz Hrvatske i inozemstva

U Sračincu je u tijeku veliko fašničko ludilo – dvodnevni program Srakarskog fašnika i ove je godine privukao brojne maškare i posjetitelje.

Glavno događanje, velika fašnička povorka, krenula je u subotu od Osnovne škole Sračinec, a zainteresirani mještani i njihovi gosti okupili su se na ulicama kako bi vidjeli kreativne maske kojih je ove godine iz Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Italije, Srbije, Austrije te Bosne i Hercegovine stiglo čak 1100, a raspoređene su bile u 48 grupa.

Kako je rekao načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec, međunarodni Srakarski fašnik svake je godine sve zahtjevniji jer su iz godine u godinu postavljeni sve veći ciljevi.

Predsjednik Udruge „Črna sraka” Slobodan Drožđek oko sebe okuplja ljude i dovodi ih iz čitave Europe. I druge naše udruge s područja općine Sračinec aktivno su uključene, Udruga branitelja, Udruga umirovljenika, vatrogasci, ribiči i drugi pojedinci te mještani koji uz samu ulicu časte sve sudionike ove manifestacije – rekao je Novoselec i zahvalio svima koji su doprinijeli da se u Sračincu danas održi ovakva manifestacija.

– Značajno je za ovu godinu da imamo jednu izložbu masaka u koju su uključene 62 udruge iz Europe i svijeta, izloženo je oko 100 figurica. Očekujemo puno posjetitelja jer to stvarno treba vidjeti. Svi sudionici ove povorke će u Domu kulture dobiti topli obrok i osvježavajući napitak, a nastavit ćemo se družiti pod šatorom do kasnih večernjih sati. Nadam se da će svi biti zadovoljni, ovaj 8. međunarodni Srakarski fašnik ima sve preduvjete da opet bude najbolji – zaključio je načelnik Novoselec.

Izložbu „Tradicijske maske Europe” posjetitelji mogu razgledati u maloj dvorani Doma kulture, a predstavljeno je gotovo 100 ručno izrađenih unikatnih figura od prirodnih materijala iz cijele Europe i svijeta.

Autori figura su bračni par Nikola i Marina Vrančić, koji su s ovom izložbom prisutni na karnevalskim priredbama već desetak godina. Izložene su i fotografije najboljeg slovenskog karnevalskog fotografa Janka Levaniča.

Ovu veliku manifestaciju, jednu od najvećih tog tipa u Hrvatskoj, uspješno organizira Udruga maškara „Črna sraka” iz Sračinca pod vodstvom Slobodana Drožđeka, kojoj Općina Sračinec daje financijsku i tehničku potporu.

mlpetrinjak/sjever.hr
27.01.2024.

Input your search keywords and press Enter.