Now Reading:
Dan mimoza u Varaždinskoj županiji – cijepljenjem i redovitim pregledima protiv raka vrata maternice
Full Article 3 minutes read

Dan mimoza u Varaždinskoj županiji – cijepljenjem i redovitim pregledima protiv raka vrata maternice

U organizaciji Savjeta za zdravlje Varaždinske županije, Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije, Opće bolnice Varaždin te Lige za borbu protiv raka Varaždin, u subotu je ispred Županijske palače održana javnozdravstvena akcija povodom Dana mimoza – Nacionalnog dana borbe protiv raka vrata maternice.

Uzročnik rata vrata maternice je humani papiloma virus (HPV), a podršku akciji, čiji je cilj podizanje svijesti o važnosti redovitih preventivnih pregleda, cijepljenja protiv uzročnika raka vrata maternice te općenite brige za vlastito zdravlje, uz ravnatelja Opće bolnice Varaždin Damira Poljaka, dala i zamjenica župana Varaždinske županije, Silvija Zagorec.

– Okupili smo se kako bismo i ove godine zajedno poslali snažnu poruku o tome koliko je važno voditi brigu o vlastitom zdravlju. Također, želimo naglasiti važnost prevencije, jer upravo je ključni faktor rano otkrivanje i preventivni pregledi kako bismo svi zajedno pokušali smanjiti incidenciju te bolesti, a također omogućiti kvalitetniji život našim ženama – rekla je Zagorec i dodala da je posebno veseli što je Varaždinska županija u samom vrhu po pitanju procijepljenosti i istaknula kako vjeruje da će ova javnozdravstvena akcija potaknuti sugrađane da vode brigu o vlastitom zdravlju.

Pročelnica Službe za ginekologiju i opstetriciju Opće bolnice Varaždin, Ivana Risek, rekla je kako u Varaždinskoj županiji obolijeva od 8 do 13 žena.

– U protekloj godini 2023. godine na Odjelu ginekologije Opće bolnice Varaždin dijagnosticirali smo 11 novih slučajeva raka vrata maternice. Rak vrata maternice dijagnosticirali smo u dobi žena od 35. do 50. godine života. Radi se o vrsti raka koja se javlja u nešto mlađoj životnoj dobi žena – rekla je Risek te dodala kako na nacionalnoj razini od raka vrata maternice obolijeva oko 320 žena, a od posljedica bolesti umre oko 110 žena.

U skupini žena od 30. do 39. godine života, rak vrata maternice treći je uzročnik smrti, odmah iza karcinoma dojke i karcinoma štitnjače.

– Kad govorimo o raku vrata maternice govorimo o jednoj specifičnoj vrsti raka po tome što točno znamo koji mu je uzročnik, a to je kronična infekcija visoko rizičnim podtipovima Humano papiloma virusa, dok s druge strane imamo vrlo učinkovite mjere kojima ga možemo gotovo u potpunosti eliminirati, a to su cjepivo protiv Humano papiloma virusa, i s druge strane, redoviti ginekološki pregled s PAPA testom – rekla je Risek te dodala kako znaju da cjepivo protiv HPV-a štiti od visokorizičnih podtipova virusa i to upravo onih koji su najčešći uzročnici raka.

– Zahvaljujući našim kolegicama iz djelatnosti za školsku medicinu, u našoj županiji procijepljenost je 70% djevojčica 8. razreda i 63% dječaka. Na nacionalnoj razini, cijepljeno je 51% djevojčica i 37% dječaka – naglasila je Risek.

n.p.bajz/sjever.hr

27.01.2024.

Input your search keywords and press Enter.