Now Reading:
Uspjeh mladih Međimuraca – dobili nagradu UNICEF-a u programu društvenog poduzetništva
Full Article 3 minutes read

Uspjeh mladih Međimuraca – dobili nagradu UNICEF-a u programu društvenog poduzetništva

Ured UNICEF-a za Hrvatsku dodijelio je nagrade u programu društvenog poduzetništva za mlade UPSHIFT u školskoj godini 2022./2023, kao i priznanja “Mlade nade”.

Nagradu je dobio projekt “Klub unuka Čakovec”, a osmislili su ga učenici Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec, s ciljem promicanja međugeneracijske solidarnosti druženjem učenika i korisnika Doma za starije i nemoćne osobe Novinščak. Nagradu su dobili Žana Marie Munda, Margareta Kamenar, Niko Tučić, Magdalena Palašek, Timon Kozar i Barbara Vrčić.

Priznanje “Mlade nade” UNICEF je uručio učenicima Lani Pavić, Lei Oršoš, Ervinu Šoltiću, Franu Stamenkoviću i Viktoriji Ignac iz Osnovne škole Vladimira Nazora Pribislavec za njihov projekt “Umjetnost kamišibaja: pripovijedanje pomoću slika”. U projekt je bilo uključeno više od 70 učenika iz čak četiri osnovne škole koji su bili zainteresirani za kreativno likovno i govorno izražavanje, kroz koje žele dalje razvijati svoje vještine te se družiti i razmjenjivati iskustva s učenicima iz drugih škola.

Inače, cilj programa UPSHIFT je poticanje razvijanja poduzetničkih vještina, kao i podržati mlade u kreiranju rješenja za izazove u njihovim zajednicama. Program se inače provodi u okviru UNICEF-ova programa za mlade ZABUM- za budućnost mladih. Najbolji projekti dobivaju financijsku i mentorsku podršku za realizaciju.

Župan Međimurske županije Matija Posavec, uz čestitke nagrađenim učenicima obiju škola, naglasio je da je se svako ulaganje u mlade višestruko vraća, a ovo je sjajan primjer koliko su u stanju pridonijeti zajednici, a da još nisu ni ušli u svijet odraslih.

– Na jednoj plemenitoj aktivnosti pokazali ste da ste najbolji. Od ideje do realizacije proveli ste ovaj nagrađeni projekt, učinivši našu zajednicu boljom, učinivši ponosnim sve nas, kao i svoje roditelje, prijatelje i profesorice i profesore. Nasljeđe je to i Gimnazije Josip Slavenski koja prednjači u volonterskim aktivnostima nemjerljive vrijednosti – rekao je župan, dodavši da snaga zajednice ogleda u količini solidarnosti i humanosti koju smo kadri pružiti, a svakim takvim davanjem naše društvo jača.

– Zato mi je drago je tako respektabilna institucija, kakav je UNICEF, prepoznala i nagradila znanje i predanost učenika naši škola – kazao je župan Matija Posavec.

Pohvale mladima i njihovim mentorima je uputila i Ana Dautović, zamjenica predstojnice Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, te gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini.

– Ovo je projekt koji nas ohrabruje jer pokazuje empatičnost mladih i njihovu spremnost za preuzmu zadaće u zajednici – istaknula je gradonačelnica dodavši da vjeruje da je projekt usrećio mnoge korisnike Doma Novinšćak.

sjever.hr

26.01.2024.

Input your search keywords and press Enter.