Now Reading:
U Čakovcu novih 37 majstorica i majstora primilo diplome, župan Posavec poručio: Obrti i mala poduzeća stvaraju dodanu vrijednost i zato je nama gospodarstvo jako!
Full Article 5 minutes read

U Čakovcu novih 37 majstorica i majstora primilo diplome, župan Posavec poručio: Obrti i mala poduzeća stvaraju dodanu vrijednost i zato je nama gospodarstvo jako!

Majstorska diploma označava visoku razinu stručnosti i odgovornosti te vladanje svojom strukom, što jamči kvalitetu proizvoda i usluga. U brojnim zanimanjima položen majstorski ispit daje pravo na otvaranje obrta ili samostalno obavljanje zanimanja, odnosno samozapošljavanje, stoga imati takvu diplomu znači imati i novu priliku u životu.

U posljednjih 28 godina Međimurje je dobilo čak 920 majstorica i majstora, a novim majstorima koji su u proteklom, jednogodišnjem razdoblju uspješno položili majstorske ispite u organizaciji Obrtničke komore Međimurske županije u petak su dodijeljene majstorske diplome.

Dodijeljeno je ukupno 40 diploma za 37 kandidata, budući da je njih troje dobilo po dvije diplome. Najviše je novih majstorica i majstora iz Međimurske županije, njih 25, sedmero iz Varaždinske, dvoje iz Zagrebačke županije, a po jedan iz Krapinsko-zagorske i Primorsko-goranske županije te iz Njemačke.

Diplome je podijelio Dražen Novak, predsjednik OK Međimurske županije, zahvalivši kandidatima što su upravo njihovu Komoru prepoznali kao mjesto koje će ih profesionalno voditi na njihovom majstorskom putu.

-Danas kandidati iz čak pet županija i dvije države, tj. 20 različitih zanimanja, potvrđuju da radimo dobar posao, a posebno veseli kad se majstori aktivno uključe u rad Komore, ne samo kao novi obrtnici, nego i u ulogama mentora i članova ispitne komisije. Pozivam nove, a i stare obrtnike da počnu koristiti naše usluge jer ima puno toga gdje ih naši djelatnici mogu savjetovati prije nego dođu u probleme – rekao je Novak.

Dodao je da će Komora za hrvatske obrtnike tražiti nastavak mjera pomoći, u smislu ograničenja cijena energenata, kao i porezno rasterećenje, ali i pojačane kontrole obavljanja neregistrirane djelatnosti.

-Za obrtnike je također značajno da u ovoj godini osnivamo Fond solidarnosti kako bismo mogli pomoći obrtnicima u nevolji. Nema te umjetne inteligencije koja može zamijeniti obrtnička zanimanja, obrtnička zanimanja su prošlost, sadašnjost i budućnost. Interes je u našoj županiji takav da imamo svake godine od 50 do 80 članova, četvrti smo u cijeloj Hrvatskoj. To je uzlazni trend, a imamo i kvalitetne mentore koji su zastupljeni sa svim zanimanjima. Imamo 33 zanimanja, a mi imamo 27 mentora – rekao je Novak.

Na svečanosti je bio i župan Matija Posavec koji je podsjetio da je u Međimurju prije šest godina, kao i 2014. godine kada je bila velika gospodarska kriza, uvijek bilo ispod 1.500 obrta.

-Onda je to krenulo rasti i posljednjih dvije, tri godine prešli smo brojku od 1.600 obrta. Obrtništvo je jako važno jer upravo na njemu počiva kompletan gospodarski razvoj jedne regije, sredine, države. Ima firmi koje imaju i po tisuću zaposlenih, ali svaka „pošemerena” pozicija tih firmi može utjecati na kompletno gospodarstvo jedne regije, jedne države. Mi to nemamo, nego stvaramo dodanu vrijednost zahvaljujući onima koji kroz obrte i mala poduzeća stvaraju tu vrijednost i zato je nama gospodarstvo jako – rekao je župan.

Dodao je da upravo stoga Međimurska županija godinama daje podršku Obrtničkoj komori i zajedno s gradovima i općinama stipendira deficitarna zanimanja.

-Često se u posljednje vrijeme govori i piše da je dobrog majstora teško naći, ali vi ublažavate tu situaciju i činite kompletno društvo jačim i izdržljivijim – rekao je Posavec te izrazio zadovoljstvo što ima i povratnika iz Njemačke i Austrije.

-I mi težimo tome da situacija bude gospodarski i platežno bolja u Hrvatskoj, da više ne bude potrebe odlaska „trbuhom za kruhom”. Mi stvaramo te uvjete i nadamo se da idemo u dobrom smjeru – zaključio je župan Posavec.

I čakovečka gradonačelnica Ljerka Cividini čestitala je novim majstoricama i majstorima te naglasila kako smatra da, koliko god se mladima poručuje da je obrazovanje važno, da je visoko školstvo nešto za čime treba težiti, svaki početak društva leži na obrtnicima.

-Vi ste ti koje najteže nalazimo u poslovima koje trebamo čak i u gradskoj upravi i u tim dijelovima poslovanja i nažalost imamo najmanje djelatnika, tako da vjerujem da će se i taj dio obrtništva posložiti na neke zdrave noge, da su i plaće i uvjeti rada bolji. Nažalost, ne ovisite o Gradu i Županiji, mi smo tu da vam pomognemo maksimalno koliko možemo, prvenstveno su tu stipendije i suradnja s našom obrtničkom zadrugom koja je stvarno na visokom nivou – rekla je gradonačelnica Cividini.

Među novim majstorima kojima je u petak dodijeljena diploma je bravar Vedran Malik.

-Završio sam Prometnu srednju školu, ali nikad nisam radio u prometu, nego u metalurgiji. Posla ima na pretek i radim u jednoj firmi. Mislim da su bravari jako traženi i da ih nema dovoljno te da svatko treba raditi ono što voli i u čemu je najbolji. Što se tiče plaća, nisu male, ali mogle bi biti i veće – zaključio je.

a.kučić/sjever.hr
26.01.2024.

Input your search keywords and press Enter.