Now Reading:
Zagrebački osmaši pokazali veliki interes za strukovna zanimanja – Kolarec: Naši će učenici na tržište rada dolaziti spremni i obučeni za rad
Full Article 2 minutes read

Zagrebački osmaši pokazali veliki interes za strukovna zanimanja – Kolarec: Naši će učenici na tržište rada dolaziti spremni i obučeni za rad

S ciljem popularizacije strukovnih i obrtničkih zanimanja učenicima završnih razreda osmogodišnjih škola Obrtnička komora Zagreb, u partnerstvu sa Zagrebačkom županijom i Gradom Zagrebom organizirala je 9. Zagrebački obrtnički sajam.

Tako su se na Zagrebačkom velesajmu u paviljonu 7 i 7a tijekom dva dana sa svojim programima predstavile 22 škole strukovnih zanimanja iz Grada Zagreba i Zagrebačke županije i zajedno s obrtnicima prezentirale gotovo 80 obrtničkih djelatnosti i zanimanja.

-Obrtnici već godinama odlaze u osnovne škole i prezentiraju zanimanja. Sve je to lijepo, ali kad učenik sam na jednom mjestu može isprobati kako se nešto radi, kad vidi i porazgovara s kolegom učenikom koji je stariji, iz srednje škole, i s kolegom obrtnikom majstorom koji živi od tog posla, rezultat je povećanje broja upisanih u srednje strukovne škole – rekao je predsjednik Obrtničke komore Zagreb Antun Trojnar, dodavši kako se od školske godine 2017./18. do danas, 27 posto učenika više upisalo u strukovne škole.

U ime Zagrebačke županije otvorenju sajma nazočio je zamjenik župana Ervin Kolarec koji je istaknuo više od 15 milijuna eura vrijedno ulaganje u izgradnju i uspostavu Regionalnog centra kompetentnosti u strojarstvu – Industrija 4.0.

-Naše tri srednje strukovne škole – u Velikoj Gorici, Samoboru i Dugom Selu postale su centri izvrsnosti u kojima se učenje provodi na najsuvremenijoj opremi. Tako se u novim laboratorijima, praktikumima i specijaliziranim učionicama nastava izvodi na uređajima poput CNC-a, višenamjenskih robota, 3D printera, uređaja za automatiku i senzoriku…na svemu onome što se dosad moglo samo eventualno negdje na praksi. Na taj način naši će učenici po završetku obrazovanja na tržište rada dolaziti spremni i obučeni za rad – rekao je Kolarec.

Na svečanosti otvorenja održana je i prezentacija projekta Regionalnog centra kompetentnosti u strojarstvu – Industrija 4.0, a za umjetnički dio programa pobrinuli su se učenice i učenici Srednje škole Ivan Švear iz Ivanić-Grada.

Procjene su da je dvodnevni sajam posjetilo gotovo pet i pol tisuća učenika iz 145 škola koji su se na ovaj način upoznali s programima obrtničkih i srednjih strukovnih škola.

sjever.hr/zagrebacka-zupanija.hr
25.01.2024.

Input your search keywords and press Enter.