Now Reading:
U varaždinskoj Županijskoj palači održana radionica na temu održavanja solarnih elektrana na osnovnim i srednjim školama
Full Article 2 minutes read

U varaždinskoj Županijskoj palači održana radionica na temu održavanja solarnih elektrana na osnovnim i srednjim školama

U organizaciji Varaždinske županije, a u sklopu provedbe projekta „Povećanje kapaciteta obrazovnih ustanova Varaždinske županije za proizvodnju sunčeve energije“, 24. siječnja je u Županijskoj palači održana treća radionica o obnovljivim izvorima energije.

Radionica je okupila djelatnike dvanaest školskih ustanova, odnosno osnovnih i srednjih škola s područja Varaždinske županije na čijim su krovovima postavljene solarne (fotanaponske) elektrane. Predavač je bio prof. dr. Tomislav Tomiša, profesor na Fakultetu elektrotehnike i računarstva.

Naglasak radionice bio je na održavanju sustava za 12 fotonaponskih elektrana postavljenih na krovove osnovnih škola u Klenovniku, Maruševcu, Ivancu, Ludbregu, Petrijancu, Svetom Đurđu, Trnovcu, Vinici i Sračincu te od srednjih škola na Elektrostrojarskoj, Gospodarskoj i Strojarskoj i prometnoj školi u Varaždinu.

Na radionicama su se obrađivale sljedeće teme: Osnove fotonaponskih elektrana, Fotonaponske elektrane, Izgradnja integriranih fotonaponskih elektrana i Ekonomski aspekti implementacije fotonaponskih elektrana.

Radionica služi kao nadogradnja dosad stečenim znanjima djelatnicima obrazovnih ustanova kako bi bili educirani o tome kako održavati sustav solarnih elektrana. Cilj je to Varaždinske županije koja promišlja zeleno i digitalno, uz težnju da bude globalno konkurentna te da bude predvodnik u korištenju obnovljivih izvora energije.

Dodajmo da su u prostoru Varaždinske županije dosad već održane dvije radionice od po četiri sata, i to 19. prosinca prošle te 10. siječnja ove godine.

Podsjetimo, vrijednost spomenutog projekta iznosi 351.226,25 eura, od čega je 298.542,31 eura ili 85% sufinancirano iz financijskog mehanizma EGP-a za razdoblje od 2014. do 2021. u sklopu provedbe Programa „Energije i klimatske promjene“, a 52.683,94 eura ili 15 posto iz sredstava Varaždinske županije.

sjever.hr
25.01.2024.

Input your search keywords and press Enter.