Now Reading:
U Pregradi održan 1. Zagorski simpozij: „Strateškim pristupom kroz dogledno vrijeme rak vrata maternice možemo poslati u povijest”
Full Article 6 minutes read

U Pregradi održan 1. Zagorski simpozij: „Strateškim pristupom kroz dogledno vrijeme rak vrata maternice možemo poslati u povijest”

U Gradskoj vijećnici u Pregradi u srijedu je održan prvi Zagorski simpozij o prevenciji i liječenju raka maternice naziva „Zajedno protiv nevidljivog neprijatelja: raku vrata maternice mjesto je u povijesti”, u organizaciji Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije i županijske podružnica Hrvatskog zbora liječnika.

Okupili su se liječnici raznih profila i partneri s kojima Zavod godinama surađuje, a to su Opća bolnica Zabok, Dom zdravlja Krapinsko-zagorske županije te civilne udruge.

Kako je rekla doktorica Bojana Mahmutović, specijalistica epidemiologije u Zavodu za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije i županijska koordinatorica za provedbu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice, ideja o simpoziju rodila se kako bi se objedinio i stručni dio na temu prevencije i liječenja raka vrata maternice.

– Provodimo puno vršnjačkih edukacija i pokušavamo doprijeti do velikog broja ljudi na terenu, ali je svakako bitno da međusobno dijelimo i stručne, nove relevantne informacije. Zaista vjerujemo da je dostižan cilj da strateškim pristupom kroz dogledno vrijeme rak vrata maternice možemo poslati u povijest. Redovni pregledi, HPV testiranje i visoki cjepni obuhvati mogu dovesti do toga da se iskorijeni rak vrata maternice, ali i ostale vrste raka koje HPV uzrokuje: rak grla, vulve, penisa i anusa – kazala je doktorica Mahmutović i dodala da se nada da će Simpozij postati tradicionalan te da će već iduće godine iznijeti nove informacije budući da se informacije u medicini mijenjaju na dnevnoj bazi.

Važnost prevencije

U 2022. godini u Krapinsko-zagorskoj županiji od ove bolesti oboljelo je 40 žena, a tri su preminule, rečeno je na Simpoziju.

Ginekolog Rajko Fureš pozdravio je svaki prilog ka putu da se naprave iskoraci za smanjenje incidencije i mortaliteta od ove bolesti.

– Najvažnije u priči o prevenciji raka maternice je da treba na vrijeme ići na ginekološke preglede, svake godine obavljati PAPA test, a za mlade bi najveća poruka trebala biti da ne stupaju u nezaštićene spolne odnose i da ne mijenjaju partnere. Samo prevencijom možemo osigurati bolje zdravlje, budućnost i manji rizik obolijevanja ne samo od raka vrata maternice nego i od spolno prenosivih bolesti, što u konačnici dovodi do zdravije zajednice – rekao je Fureš i dodao da je najveći problem kada dođu pacijentice s uznapredovalim oblicima bolesti jer je perspektiva tada lošija.

– Kada se bolest otkrije u najranijoj fazi, često se može i potpuno izliječiti. Veliko ohrabrenje daju i sistematski pregledi koji su organizirani u brojnim tvrtkama i preporučuje se da se ne propušta taj termin, treba se uključiti u program isto kao u termin koji ćete dobiti za program ranog otkrivanja raka vrata maternice – poručio je ginekolog.

Podršku prvom Simpoziju dala je i zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije Jasna Petek.

– Prvi mjesec u godini uvijek je posvećen borbi protiv raka vrata maternice. Ove smo godine sveobuhvatnije obilježili cijeli mjesec različitim akcijama na više razina te se u našim općinama i gradovima odvijalo jako puno informativnih i edukativnih aktivnosti. Pokušali smo doći u svaki kutak Krapinsko-zagorske županije – izjavila je zamjenica župana.

Zahvalila je županijskom ZZJZ-u, ali i svim uključenim partnerima koji su doprinijeli organizaciji brojnih aktivnosti na području Krapinsko-zagorske županije.

– Koristim priliku pohvaliti timove školske medicine u okviru Zavoda koji su u svakodnevnom kontaktu s našim osnovnim školama i koji su doprinijeli tome da je naša županija prva po procijepljenosti od HPV virusa u Hrvatskoj. Taj uspjeh se nije rodio preko noći, nego je to zaista dugotrajan, višegodišnji rad na informiranju, senzibilizaciji i edukaciji o tome koliko je važno cijepiti se – rekla je Petek te dodala kako se nada da će Simpozij postati tradicionalan.

Dobra procijepljenost

Ravnatelj županijskog ZZJZ-a Tomislav Jadan istaknuo je da Zavod već godinama radi na preventivnim akcijama, posebice na cijepljenju protiv HPV-a, uzročnika raka vrata maternice.

– U Hrvatskoj smo među prvim županijama po procijepljenosti koja je svake godina viša od 65 posto – otkrio je Jadan.

Dr. Husen Ramadani, voditelj Odjela za školsku medicinu Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije, kazao je da je prema zadnjim podacima za 2022./2023. školsku godinu, cijepljeno 78 posto djevojčica i 59 posto dječaka osmih razreda.

– To je jako dobar rezultat, no težište je da se do 2030. godine procijepi do 95 posto populacije. Najbolje je doba od 5. do 8. razreda, pogotovo u 5. razredu, jer je tada najbolji imunološki odgovor i zaštita je dugotrajna. Mi cijepimo do 25. godine, ali može se cijepiti i do 35. godine – istaknuo je Ramadani i dodao da je postotak zaštićenosti veći od 99 posto.

Trend smanjenja novooboljelih

Simpoziju je prisustvovala i doktorica Tatjana Nemeth Blažić, specijalistica epidemiologije iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, nacionalna koordinatorica za Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice te dopredsjednica Hrvatske lige za borbu protiv raka.

– Rak vrata maternice je jedan od najpreventabilnih vrsta raka jer imamo mogućnosti za njegovu prevenciju i praktički potpunu eliminaciju. Ali nažalost još uvijek u svijetu, Europi pa i u Hrvatskoj određeni broj žena oboli i umire od ove vrste bolesti – rekla je Nemeth Blažić pa iznijela statističke podakte.

Podaci Registra za rak HZJZ-a pokazuju da u posljednjih 10-ak godina oko 310 žena godišnje oboli od raka vrata maternica, dok ih oko 120 godišnje umire od ove bolesti.

– To je deseta vrsta raka kod žena po učestalosti i čini oko tri posto svih sijela raka kod žena. Javlja se kod žena mlađe dobi u odnosu na druga sijela raka. Oko trećina novooboljelih žena je mlađa od 50 godina. A što se tiče smrtnosti, oko trećina njih je mlađa od 60 godina. Po posljednjim podacima Registra za rak, u 2021. godini oboljelo je oko 270 žena, a umrlo njih oko 110 od ove bolesti – otkrila je doktorica.

Preventivne akcije daju rezultat te je vidljiv trend smanjenja novooboljelih, no broj umrlih žena u Hrvatskoj godišnje još se uvijek ne smanjuje, dodala je Nemeth Blažić.

Angažman studenata

Studentica Medicinskog fakulteta u Zagrebu Petra Vita Kasović lokalna je koordinatorica projekta „Budi mRak” koji provodi Udruga CroMSIC – organizacija studenata medicine Hrvatske.

– Naš projekt se bavi prevencijom svih šest tipova karcinoma uzrokovanih HPV-om. Projekt ima dvije strane, a to su edukacija mladih i edukacija njihovih roditelja jer su oni ti koji odlučuju hoće li dati cijepiti svoje dijete. Provodimo vršnjačke edukacije jer smatramo da je mladima lakše otvoriti se ako slučaju nekoga svoje dobi – rekla je Kasović.

Naglasila je da su rezultati takvih akcija dobri te da uoči radionica provode „mRak kviz” o tome koliko mladi znaju o HPV-u.

– Broj točnih odgovora je prosječno 50 posto, a nakon naših radionica udio raste na 70 posto i više – dodala je Kasović.

mlpetrinjak/sjever.hr
24.01.2024.

Input your search keywords and press Enter.