Now Reading:
ODJEĆA U SVIJETU ČIPKE U Noći muzeja zanimljivi izlošci u lepoglavskom Domu kulture
Full Article 2 minutes read

ODJEĆA U SVIJETU ČIPKE U Noći muzeja zanimljivi izlošci u lepoglavskom Domu kulture

Lepoglava će i ove godine sudjelovati u nacionalnoj manifestaciji Noć muzeja koju Hrvatsko muzejsko društvo organizira devetnaesti put.

Noć muzeja će biti održana u petak, 26. siječnja na temu „Muzeji i nova publika”, a sudjelovat će brojni hrvatski muzeji i druge baštinske, znanstvene i obrazovne institucije.

U Lepoglavi će za Noć muzeja tradicionalno svoja vrata otvoriti Dom kulture, pa će posjetitelji moći razgledati izložbe posvećene lepoglavskoj čipki čije niti će se ispreplitati kroz haljine i umjetničke instalacije.

„Odjeća u svijetu čipke” je izložba na kojoj će biti predstavljeni odjevni predmeti koji su rađeni za festivale čipke tijekom posljednjih petnaest godina.

Tako će na izložbi biti prikazani odjevni predmeti – kreacije studenata Tekstilno-tehnološkog fakulteta iz Zagreba s detaljima lepoglavske čipke, zatim metalne haljine s aplikacijama lepoglavske čipke i tijare izrađene od metaliziranog konca autorice Snježane Varović, te barokna bluza od čipke i svečana haljina Borisa Pavlina, inspirirana lepoglavskom čipkom „Ljeto u šumi“, kao i replike povijesnih kostima s originalnom lepoglavskom čipkom. Uz odjevne predmete posjetitelji će se moći fotografirati u šatoru od čipke – Sklonište za osjećaje, autorice Akiko Sato. Inspiracija za šator je lepoglavska čipka „Sunce“.

Uz izložbu posvećenu modi, posjetitelji će moći razgledati i galeriju Lepoglavske čipke u kojoj se nalaze najveći primjerci lepoglavske čipke. A profinjene niti konca iz kojeg je čipka izrađena, te uvećani motivi lepoglavske čipke, moći će se razgledati u novom galerijskom prostoru, uz izložbu fotografija „Xiaomi 13T serije i lepoglavska čipka“.

Ulaz je besplatan, a osim zanimljivih izložbi, atraktivnog mjesta za fotografiranje, organizatori su za posjetitelje pripremili i prigodnu zakusku.

Program u petak, 26. siječnja počinje u 18 sati, a potrajat će sve do ponoći. Organizatori ovogodišnje Noći muzeja su Turistička zajednica grada Lepoglave, Turističko-kulturno informativni centar i Grad Lepoglava.

sjever.hr/lepoglava.hr
24.01.2024.

Input your search keywords and press Enter.