Now Reading:
Odgovor HNS-a na navode načelnika Bana: Načelnik Ban nikad nije bio za to da se smanji cijena sufinanciranja katastarske izmjere
Full Article 3 minutes read

Odgovor HNS-a na navode načelnika Bana: Načelnik Ban nikad nije bio za to da se smanji cijena sufinanciranja katastarske izmjere

U cijelosti prenosimo priopćenje Podružnice Hrvatske narodne stranke Bedekovčina, kao odgovor na prethodno priopćenje načelnika Darka Bana.

-Načelnik Ban nikad nije bio za to da se smanji cijena sufinanciranja katastarske izmjere, što možemo potkrijepiti zapisnicima sa svih sjednica kada je bila riječ o toj temi.

Sporazum i ugovor s geodetskom upravom je potpisao svojevoljno i vijećnike je doveo pred gotov čin što se može vrlo lako potkrijepiti dokazima.

Optužuje HNS-a Bedekovčinu da iznose neistine i neutemeljene optužbe na njegov račun što je netočno.
Prvobitan plan načelnika je bio sljedeći: za čestice manje od 1000 m2 trebalo je platiti fiksni iznos od 360 kn, na čemu bi općina prihodovala 30% jer je 30%čestica manjih od 1000 m2. Tim iznosom željeli su pokriti troškove općinskih zemljišta.

Vijećnici su uočili tu grešku i ispravili je već na 13. sjednici Općinskog vijeća održanoj 19. kolovoza 2022. godine. Prethodno spomenuta odluka izmijenjena je na sljedeći način:

briše se odredba koja se odnosi na plaćanje paušala u iznosu od 360,00 kn po m2 za nekretnine do 1000 m2 te iznos sufinanciranja bez obzira na kvadraturu iznosi 0, 36 kn/m2.

Načelnik također naglašava da je zahvaljujući njegovom osobnom angažmanu, odnosno sastancima s ravnateljem Državne geodetske uprave, cijena katastarske izmjere smanjena za čak 37% te da smo s 36 lipa po m2 na 23 lipe što je apsolutno netočno obzirom da su vijećnice iz Kluba HDZ-a i HNS-a dogovorile sastanak s ravnateljem DGU-a 14.3.2023.
Zaključak sastanka je bio da će ravnatelj okrenuti postotke na način da 60 %financira DGU ,a 40 % Općina.

Već tada smo intenzivno radili na smanjenju cijene i prva pomoć je već došla u jesen 2023 kada je načelnik potpisao aneks ugovora 50:50.
O tome nas nije obavijestio, već je na sjednici vijeća spomenuo da treba vidjeti kako će se s tim sredstvima raspolagati.

Već tada nije imao namjeru smanjiti cijenu. U studenom 2023 Klub vijećnika HDZ-a i HNS-a sastavio je prijedlog odluke kojom bi se cijena sufinanciranja smanjila na 20 lp i time zaustavila panika među mještanima koji su počeli dobivati opomene pred ovrhu.

Sa devet glasova ZA ,i tri suzdržana, ta je odluka izglasana, no tjedan dana nakon načelnik je opoziva tvrdeći da se ne mogu donositi odluke na temelju obećanja DGU što je smješno jer sada
on sam tvrdi da će se cijena u 2024. smanjivati jer je DGU obećao dati dodatna sredstva.
Zbog nastale situacije na inicijativu vijećnika dogovoren je novi sastanak sa DGU-om na kojem su bili prisutni načelnik i vijećnica iz redova HNS-a.
Na sastanku je potvrđeno obećanje dato vijećnicama još u mjesecu ožujku sa zaključkom da se cijena može smanjiti na 24 lipe.

Obzirom da se radi o razlici od 4 lipe vijećnici pripremaju amandmane kojima bi to riješili, 27.12. 2023. amandmani su također izglasani na sjednici ov-a no načelnik nakon nekoliko dana obustavlja amandmane i sam proračun bez ikakvog dokaza da to nije u skladu sa zakonom uz tvrdnju da je dobio usmenu uputu od nadležnih tijela.
Ovo je samo još jedna u nizu samovolja načelnika i dokaz kako mu nije u interesu raditi za dobrobit mještana.
Nepotrebno je prozivati vijećnicu HNS-a da iznosi neistine jer je bila na pregovorima u DGU-u i zna što je dogovoreno i što je načelniku napomenuto o samoj katastarskoj izmjeri i načinu na koji je to postavio od samog početka, ističe se u priopćenju Podružnice HNS-a Bedekovčina.

sjever.hr
23.01.2024.

Input your search keywords and press Enter.