Now Reading:
Krapina ukinula porez na kuće za odmor, Mursko Središće ga uvelo, a većina gradova iskoristila priliku za njegovo povećanje
Full Article 3 minutes read

Krapina ukinula porez na kuće za odmor, Mursko Središće ga uvelo, a većina gradova iskoristila priliku za njegovo povećanje

I dok je s prvim danima nove godine na snagu stupilo porezno rasterećenje rada, vlasnici vikendica, kuća za odmor i ostalih nekretnina za povremeno korištenje s nestrpljenjem iščekuju porezna rješenja. Naime, većina gradova i općina iskoristila je mogućnost uvođenja ili povećanja ovog poreza.

Naime, kako piše tportal, poreznim izmjenama koje su stupile na snagu početkom godine povećan je raspon oporezivanja. Ranije je on iznosio od 0,66 do 1,99 eura po četvornom metru korisne površine, a po novome je donja granica spuštena na 0,60 eura, ali je zato gornja podignuta na visokih pet eura.

T​ime je omogućeno općinama i gradovima da opterećenje poreznih davanja s oporezivanja dohotka djelomično prebace na oporezivanje kuća za odmor. Prema podacima Porezne uprave, tu je mogućnost iskoristilo 240 od 556 jedinica lokalne samouprave. ​​​Većina jedinica, njih 303, zadržala je jednaku poreznu stopu, a 13 ih je smanjilo poreznu obvezu.

Među gradovima na sjeveru Hrvatske koji su smanjili poreznu stopu samo je Krapina. I dok se još lani u Krapini po četvornom metru plaćalo 1,99 eura, vlasnici kuća za odmor su u 2024. godini dočekali ukidanje ovog nameta. Bez poreza su već ranije bili, a taj su status zadržali i u ovoj godini: Varaždin, Čakovec i Prelog, baš kao i županijska središta Koprivnica i Bjelovar.

Jedini grad na sjeveru koji nije imao porez na kuće za odmor, a s novom godinom ga je uveo je Grad Mursko Središće te sada iznosi 1,20 eura po četvornom metru.

Jednaku poreznu stopu kao i prošle godine zadržali su Klanjec (1,59 eura po četvornom metru), Oroslavje (1,46 eura), Zabok (1,99 eura), Zlatar (1,39 eura) i Križevci (1,33 eura). Jednaki iznos zadržao je i Grad Ludbreg (1,33 eura), ali u pojedinim slučajevima taj iznos može rasti do 1,66 eura po četvornom metru.

Ostali gradovi iskoristili su mogućnost povećanja poreza. Najviše Grad Pregrada gdje vlasnici kuća za odmor, koji nemaju prijavljeno prebivalište na gradskome području, sada plaćaju 3,50 eura paušalnog poreza, umjesto dosadašnji 1,35 eura.

Više se plaća i u Ivancu (s 0,93 na 1,50 eura), Lepoglavi (s 0,80 na 1,00 euro), Novom Marofu (s 1,33 na 1,40 eura), Varaždinskim Toplicama (1,33 na 2,50 eura) i Donjoj Stubici (s 1,59 na 2,50 eura).

A tko su nacionalni rekorderi? Najradikalniji potez povukli su Dubrovnik i Mljet, koji dosad nisu naplaćivali porez na kuće za odmor, a sada su uveli maksimalno opterećenje od pet eura. I Zagreb je uveo maksimalnih pet eura, dok je do sada imao 1,99 eura. Od velikih gradova maksimalnih pet eura po četvornom metru plaćat će se još u Rijeci, Puli, Šibeniku i Poreču.

Jedina općina na sjeveru Hrvatske koja je uvela maksimalnih pet eura po četvornom metru je Općina Tuhelj, što je značajno povećanje u odnosu na dosadašnjih 1,99 eura.

Foto: ilustracija
rp/sjever.hr/tportal.hr
23.01.2024.

Input your search keywords and press Enter.