Now Reading:
Hrvatske vode će u Murskom Središću graditi novi nasip da bi se smanjio rizik od poplava
Full Article 2 minutes read

Hrvatske vode će u Murskom Središću graditi novi nasip da bi se smanjio rizik od poplava

Gradonačelnik Grada Murskog Središća Dražen Srpak zajedno sa stručnim službama je u utorak održao sastanak s direktorom Hrvatskih voda VGO za Muru i gornju Dravu Milanom Rezom te voditeljem ispostave Hrvatskih voda u Čakovcu Ivicom Mustačem.

Na sastanku je dogovorena gradnja nasipa i vodne građevine sa zapornicom koji će ujedno biti i most na gornjem potoku na spoju Ulice Matije Gupca i Murske ulice. Time će se praktično rijeka Mura „odrezati“ od Murske ulice s time da će se, kao i u centru grada, u slučaju zatvaranja zapornice potok trebati prepumpavati preko barijere u Muru. Ovaj zahvat Hrvatske vode će prijaviti za financiranje putem programa Frisco „Prekogranično usklađeno slovensko-hrvatsko smanjenje rizika od poplava“.

Također, u naselju Hlapičina uredit će se nasip, u Križovcu će se postaviti nove zapornice prema rijeci Muri, a u Peklenici započinje gradnja servisnog puta, odnosno šetnice od centra naselja do Pekleničkih graba, a zatim i nastavak prema Podturnu. Grad Mursko Središće će dobiti i veliku traktorsku pumpu za potrebe prepumpavanja u slučaju poplava.

Mursko Središće je u kolovozu prošle godine bilo suočeno s poplavama i povijesno visokim vodostajem koji je iznosio 543 centimetara. Već tada su predstavnici Hrvatskih voda obišli najugroženije lokacija te se započelo s planiranjem zahvata s kojima bi se posljedice nekih budućih sličnih poplavnih situacija spriječile ili barem ublažile.

Gradonačelnik Dražen Srpak zahvalio je Hrvatskim vodama na pomoći i odličnoj suradnji.

sjever.hr
23.01.2024.

Input your search keywords and press Enter.