Now Reading:
Grad Krapina će u ovoj godini financirati rad GDCK-a s 61.692 eura: Gradsko društvo crvenog križa Krapina jedno je od najboljih u Hrvatskoj i ističe se brojnim rezultatima
Full Article 6 minutes read

Grad Krapina će u ovoj godini financirati rad GDCK-a s 61.692 eura: Gradsko društvo crvenog križa Krapina jedno je od najboljih u Hrvatskoj i ističe se brojnim rezultatima

Gradonačelnik Grada Krapine Zoran Gregurović i ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Krapina Davor Šimunović potpisali su ugovor kojim Grad Krapina u proračunu osigurava sredstva za rad Gradskog društva crvenog križa.

Tako su u proračunu za ovu godinu za tu namjenu osigurana sredstva u iznosu od 61.692 eura za tri programska područja. Za javne ovlasti i redovnu djelatnost, te rad i djelovanje Službe traženja 32.462 eura, za dodatne aktivnosti  GDCK-a Krapina iz područja javnih ovlasti osigurano je 10 tisuća eura te za sufinanciranje troškova kredita za kupnju poslovnog prostora 14.550 eura. Za projekt „Pomoć u kući“ Grad izdvaja 4.950 eura.

Gradonačelnik Gregurović je prilikom potpisivanja ugovora istaknuo kako je Gradsko društvo crvenog križa Krapina jedno od najboljih u Hrvatskoj, s opremom na kojoj mu zavide brojna druga društva, pa i ona koja se bave zaštitom i spašavanjem.

– Gradsko društvo Crvenog križa ističe se i drugim rezultatima, poput darivanja krvi po čemu je također među boljima u Hrvatskoj. Također, po povlačenju novaca iz EU fondova. Upravo ovdje moram naglasiti odličnu suradnju. Naime, neke druge jedinice lokalne samouprave projekte “Zaželi” provode putem gradova i općina, a kod nas zbog odlične suradnje s Gradskim društvom nema potrebe da se određeni projekti provode preko Grada. Provodi ih Gradsko društvo Crvenog križa s Gradom Krapinom kao partnerom. To vrijedi i za neke druge natječaje i prijave, gdje naše ustanove koristimo kao prijavitelje jer nema potrebe da sve ide preko Grada. Pogotovo kada imamo dobru i kvalitetnu suradnju te dobre i kvalitetne zaposlenike u našim ustanovama – naglasio je Gregurović.

Gradonačelnik Gregurović se osvrnuo i na to kako je krapinsko Gradsko društvo crvenog križa nekada bilo podstanar u Magistratskoj ulici, u skučenim i neadekvatnim prostorima. Nakon toga su Grad Krapina i susjedne općine Đurmanec, Jesenje, Petrovsko i Radoboj osigurale s Gradskim društvom crvenog križa Krapina novac za kupnju poslovnog prostora u zgradi u Ulici Frana Galovića.

 – S vremenom se pokazalo i da je taj prostor premali. S obzirom na veliki broj projekata posebno se isticao nedostatak skladišnog prostora. Pa su određena atomska skloništa u sklopu zgrada, a koji su u vlasništvu Grada Krapine, koristili kao skladišne prostore. Zatim se krenulo u realizaciju kupnje novog poslovnog prostora za potrebe Gradskog društva, ali i Županijskog društva Crvenog križa. Poslovni prostor je kupljen u gospodarskoj zoni – istaknuo je gradonačelnik i dodao kako osim ovih aktivnosti i projekata, Društvo ima i drugu komponentu, reagiranje u kriznim situacijama.

Imali smo nažalost nekoliko takvih situacija u proteklom vremenu. Kad je Petrinju zadesio potres, prvi koji su išli na teren iz Krapinsko-zagorske županije bili su Javna vatrogasna postrojba Grada Krapine i Gradsko društvo crvenog križa Krapina. U takvim trenucima vidi se opravdanost ulaganja u opremu, ali i sve drugo što Crveni križ radi i ima – zaključio je Gregurović.

Davor Šimunović naveo je aktivnosti kojima se Gradsko društvo crvenog križa bavi, od kontinuiranog prikupljanja nove i rabljene odjeće i obuće te drugih materijalnih dobara, živežnih namirnica i higijenskih potrepština za Socijalnu samoposlugu koja je jedina takva u našoj županiji, pa do humanitarne pomoći, kroz pakete higijene i hrane, kroz Socijalnu samoposlugu za 50 do 70 krajnjih korisnika.

– Također imamo ugovorene usluge pomoći u kući i dostave obroka za 70-ak korisnika s područja grada Krapine i općina Đurmanec, Jesenje, Petrovsko i Radoboj te još 30-ak privatnih ugovora o provedbi Pomoći u kući, dok ostalo provodimo preko uputnica Centra za socijalnu skrb. Što se tiče zaštite i spašavanja, tu imamo opremu, kupujemo novu, radimo vježbe i edukacije, a isto tako osiguravamo i neke gradske manifestacije i sportska događanja – pojasnio je Šimunović.

Što se tiče dobrovoljnog darivanja krvi, GDCK Krapina tijekom godine ima 27 akcija kroz četiri ciklusa i još su dodali tri akcije za žene. U 2022. godini GDCK Krapina za dobrovoljno darivanje krvi ostvarilo je rezultat od 8,02 posto i bili su na 7. mjestu u Republici Hrvatskoj. 

Tu su i projekti s Gerontološkim centrom Zajezda, vrijednim gotovo dva milijuna eura, koji s radom počinje najkasnije 1. svibnja ove godine, te projekt Zaželi, Žene za Zagorje 4, gdje će zaposliti 32 žene, a vrijednost projekta je milijun i pol eura i provodit će se tri godine. 

Šimunović je kazao kako će se prijaviti i na projekt FEAT, osiguravanje hrane i higijene za 300-tinjak mještana koji su u socijalnoj potrebi i koji bi učestalije dobivali te pakete.

 – U ovih 4,5 godina povukli smo 6,5 milijuna eura iz EU fondova i po tome smo najbolja Udruga u gradu Krapini i Krapinsko-zagorskoj županiji, te među boljima u Hrvatskoj – rekao je Šimunović te se osvrnuo na nove prostore koje su u suradnji s Gradom Krapina i gradonačelnikom Gregurovićem uspjeli realizirati, na lokaciji Bobovje 52 B.

– To je bivša zgrada Esotehne. Ponuda Esotehne bila je 950 tisuća eura, a vrijednost prostora Gradskog društva crvenog križa Krapina 370 tisuća eura i uzela se razlika u kreditu  od 580 tisuća eura. Grad Krapina i općine Đurmanec, Petrovsko, Jesenje i Radoboj te Gradsko društvo crvenog križa Krapina na 10 godina plaćaju kredit u iznosu od 265.445 eura, dok Društvo crvenog križa Krapinsko-zagorske županije i Krapinsko-zagorska županija plaćaju kredit u iznosu od 310 tisuća eura na 10 godina. Prostor je dvije trećine u vlasništvu Gradskog društva crvenog križa Krapina i jednu trećinu u vlasništvu Društva crvenog križa Krapinsko-zagorske županije. Ove godine planiramo još dodatno raditi na prostoru jer treba napraviti kanalizacijsku mrežu, asfaltirati parkirna mjesta i napraviti centralno grijanje, kojeg trenutno nema, kako bi zaokružili tu priču i ponovno se počeli bavili našom primarnom djelatnošću i europskim fondovima – zaključio je ravnatelj GDCK-a Krapina Šimunović. 

sjever.hr 23.01.2024.

Input your search keywords and press Enter.