Now Reading:
Uz Prelog, usluge holter EKG-a i mjerenja tlaka sada je moguće dobiti i u Domu zdravlja u Murskom Središću!
Full Article 5 minutes read

Uz Prelog, usluge holter EKG-a i mjerenja tlaka sada je moguće dobiti i u Domu zdravlja u Murskom Središću!

U ponedjeljak je u ordinaciji Doma zdravlja Čakovec u Murskom Središću predstavljen program telemedicine koji na području Republike Hrvatske provodi Hrvatski zavod za hitnu medicinu u suradnji s domovima zdravlja i bolnicama.

Ravnateljica Doma zdravlja Čakovec Vlatka Pleh rekla je da u Međimurju zasad djeluju dva pristupna telemedicinska centra, jedan u Murskom Središću i drugi u Prelogu, a u planu je i pristupni centar u Kotoribi. U tim centrima građanima se zasad pružaju usluge holter EKG-a i kontinuiranog mjerenja arterijskog tlaka, odnosno holter tlaka, te je u planu proširenje usluga. Potrebnu opremu i edukaciju dviju djelatnica osigurao je Hrvatski zavod za hitnu medicinu.

Ravnateljica Pleh opisala je postupak:

– Nakon utvrđivanja indikacije za ovom dijagnostikom, obiteljski liječnik naručuje pacijenta u jedan od naših pristupnih telemedicinskih centara. Medicinska sestra postavi uređaj u jutarnjim satima i tijekom 24 sata snima se tlak, odnosno elektrokardiogram. Iduće jutro pacijent dolazi u pristupni centar, podaci se preuzimaju s uređaja i šalju u telemedicinski specijalistički centar, u našem slučaju to je Poliklinika za prevenciju kardiovaskularnih bolesti Srčana u Zagrebu. Tu se nalaz očitava i centralnim zdravstvenim sustavom šalje obiteljskom liječniku, ali i u naše pristupne centre. U našim pristupnim centrima pacijenti mogu dobiti isprintani nalaz u ruke, tako da ga mogu odnijeti liječniku na uvid – pojasnila je Pleh.

Na lokacijama u Murskom Središću i Prelogu u razdoblju od 10 dana pruženo je ukupno 13 usluga, od toga šest usluga holter EKG-a i sedam holtera tlaka.

– Ovo je izuzetno kvalitetan i vrijedan projekt koji omogućava pacijentima da vrlo blizu svoga mjesta stanovanja dobiju te usluge, ne moraju ići u bolničke centre – istaknula je ravnateljica i dodala da se na ovaj način smanjuju liste čekanja za navedene medicinske postupke.

Modernizirana, efikasna i dostupna usluga

Međimurski župan Matija Posavec složio se da je ovo sjajan projekt koji u samo jednoj rečenici znači modernizirana, efikasna i dostupna specijalistička kardiološka usluga na razini primarne zdravstvene zaštite.

– Jako mi je drago bilo čuti jednu rečenicu od doktorice Grbe-Bujević koja je rekla da nikad nije dobro kada centralizirate sustav, da ga uvijek trebate decentralizirati. Na ovaj način omogućit ćemo pacijentima kojima je potrebna kardiološka usluga da ne moraju ići u Županijsku bolnicu Čakovec, nego to mogu obaviti u Murskom Središću, Prelogu i Kotoribi – naveo je Posavec i dodao da je to prava reforma zdravstva, kada se osluškuju potrebe lokalnog stanovništva i tako prilagođava zdravstveni sustav.

Prema podacima za 2022. godinu, Međimurska županija ima 1495 umrlih osoba, od čega je 495 osoba umrlo od kardiovaskularnih bolesti. Od tog broja je 300-tinjak žena i 200-tinjak muškaraca, stopa smrtnosti je 33,3 posto od bolesti srca i krvnih žila.

– Naravno da nam je izuzetno važno pružiti zdravstvenu zaštitu. Nedavno smo na listi čekanja imali 1886 pacijenata, prosjek liste čekanja je bio oko 420 dana i to se sad smanjilo na 260 dana, ali i to je broj dana s kojim ne možemo biti zadovoljni – kazao je Posavec i poručio ministru zdravstva da liječnicima i zdravstvenim ustanovama omogući ono pravo koje bi mogli iskoristiti kako bi smanjili liste čekanja.

Župan je spomenuo i nedavno otvorenu ordinaciju za mentalno zdravlje kao pilot projekt s Ministarstvom zdravstva te model koncesije koji je počeo prije 10-ak godina i kojim se zadržavaju mladi liječnici.

– Bit ćemo i dalje ukorak sa svim inovativnim projektima kako bismo jačali primarnu zdravstvenu zaštitu. Ići ćemo kroz sve projekte te podršku svim programima, liječnicima i ravnateljima institucija, da u Međimurskoj županiji naiđu na partnera – poručio je župan.

Uskoro punkt i u Kotoribi

Ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba-Bujević istaknula je da je otvaranje telemedicinskog centra važno za sve ljude koji žive na ovom području. Kada je sve centralizirano, onda je dalje od pacijenta, dodala je.

– Prije je to izgledalo na način da je pacijent prvo morao otići u bolnicu kako bi se naručio, pa je zatim morao otići do Čakovca u bolnicu po uređaj, pa se taj uređaj sljedeći dan vraćao nazad u bolnicu i onda je još jednom pacijent morao ići po nalaze. Taj smo postupak digitalizacijom skratili i specijalističku uslugu vraćamo u Dom zdravlja. Na ovaj način spojili smo bolničku specijalistiku s izvanbolničkom službom i pacijentima smo omogućili da uslugu dobiju praktički na kućnom pragu – rekla je Grba-Bujević.

Tijekom protekle godine ovakav punkt kakav se nalazi u Murskom Središću otvoren je u 40 mjesta širom Hrvatske i četiri specijalistička bolnička centra, odnosno 42 uključujući gradove Prelog i Mursko Središće.

– Kotoriba je svakako u našem planu za otvorenje ovakvog punkta i još čekamo spajanje s carnetom kako bi se omogućila helpnet mreža koja omogućava prijenos digitalnih usluga – kazala je Grba-Bujević, dodavši kako će do toga doći kroz 10-15 dana.

Dodatna vrijednost projekta je da ta oprema služi i za edukaciju djelatnika.

– Projekt telemedicine je za pacijente sigurno najvažniji, ali je vrijedan i za naše djelatnike jer su bliži edukaciji kojom skupljaju bodove za komoru – rekla je Grba-Bujević i poručila da je Međimurska županija uvijek dobar partner za provođenje noviteta u zdravstvu.

mlpetrinjak/sjever.hr
22.01.2024.

Input your search keywords and press Enter.