Now Reading:
U Jesenju tradicionalno proslavljeno Vincekovo: Uz ceremoniju obrezivanja trsa, vinogradari i gosti se družili uz vino i glazbu
Full Article 2 minutes read

U Jesenju tradicionalno proslavljeno Vincekovo: Uz ceremoniju obrezivanja trsa, vinogradari i gosti se družili uz vino i glazbu

Udruga vinogradara, podrumara i prijatelja dobrog vina “Sveti Martin” Jesenje u subotu je već tradicionalno obilježila prvi vinogradarski blagdan u godini – “Vincekovo”.

Uz blagdan svetog Vinka vezan je početak nove vinogradarske godine kada vinogradari odlaze blagosloviti svoje vinograde. Tog dana okićeni kobasicama orezuju se i zalijevaju vinom trsovi kako bi u nadolazećoj godini obilato rodili.

Vincekovo je ove godine održano na bregu Straža kod kleti predsjednika Udruge Ivana Maligeca, a meštar ceremonije bio je član Udruge Stjepan Kovačec.

Ivan Maligec je rekao kako je običaj da se obreže par trsova, a ceremonija zahtjeva i da na trs objesimo kobase i to zalijemo vinom.

– Nakon toga smo popili malo vina, a neizostavna je bila glazba koja je sve to i popratila. Tu su bili mnogi članovi Udruge i jesejanski župnik. Potom smo se preselili i druženje cijelo popodne nastavili u općinskom podrumu, uz hranu, piće i domaći bend – istaknuo je Maligec.

Na ovom lijepom druženju bili su i gosti, kuma Udruge direktorica Krakoma Katarina Posilović, gradonačelnik Grada Krapine Zoran Gregurović te gosti iz drugih susjednih udruga.

Načelnik Općine Jesenje Dario Cvrtila kazao je kako vinogradari svake godine prigodno proslave vinogradarske blagdane – Vincekovo i Martinje.

– To je naša tradicija i lijepo je vidjeti koliko naši vinogradari drže do svojih običaja. Općina podržava i dalje će podržavati sve udruge i njihove projekte i manifestacije – naglasio je Cvrtila i zahvalio svima koji su sudjelovali u organizaciji ceremonije i druženja.

sjever.hr

22.01.2024.

Input your search keywords and press Enter.