Now Reading:
Otvoreno novo reciklažno dvorište u Varaždinu vrijedno milijun i 88 tisuća eura: “Ne postoji vrsta otpada koju građani ne mogu predati”
Full Article 3 minutes read

Otvoreno novo reciklažno dvorište u Varaždinu vrijedno milijun i 88 tisuća eura: “Ne postoji vrsta otpada koju građani ne mogu predati”

U Varaždinu je u ponedjeljak, 22. siječnja, u Ulici Motičnjak, na prostoru između Sortirnice i Reciklažnog dvorišta 1, otvoreno novo Reciklažno dvorište 2, vrijedno 1.088.000 eura.

Izgradnja reciklažnog dvorišta započela je 2022. godine, a završena je u svibnju 2023. godine. Radove je izvodila zajednica ponuditelja poduzeća MEPRO d.o.o. i Tehnix d.o.o.

Ukupna vrijednost prihvatljivih troškova projekta je iznosila 1.088.000 eura, koji su s 453.000 eura sufinancirani sredstvima Europske unije iz Kohezijskog fonda te je od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije dobiveno još 153.369 eura bespovratnih sredstava za sufinanciranje vlastitog učešća u prihvatljivim troškovima projekta.

Izgrađena i pristupna prometnica

Kako je rekao varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj, Grad Varaždin u zadnje vrijeme radi značajne iskorake u području gospodarenja otpadom, a jedan od tih iskoraka je otvaranje Reciklažnog dvorišta 2.

– Svi gradovi veći od 25 tisuća stanovnika moraju imati barem dva reciklažna dvorišta i time je Grad Varaždin ispunio svoju obvezu. Sufinanciranje projekta iznosi oko 60 posto, a 40 posto je financirao Grad. Uz to, Grad je izgradio i pristupnu prometnicu dugu oko 200 metara koja će se u budućnosti nastaviti te dolazi na Ulicu Ivana Severa – kazao je Bosilj.

Dodao je da se danas objavljuje i natječaj za upravitelja sortirtnice te da time područje na Motičnjaku postaje jedan centar gospodarenja otpadom za grad Varaždin.

– Na ovoj lokaciji će naši sugrađani moći predati 51 vrstu različitog otpada, ono sve što nemaju predviđeno u svojim kantama ili polupodzemnim kontejnerima. Mi u gradu imamo veliku akciju postavljanja polupodzemnih kontejnera, bit ćemo ove godine prvi veliki grad koji će postaviti više od 480 polupodzemnih kontejnera za sve više stambene objekte, gdje ćemo odvojeno prikupljati metal, plastiku, biootpad, staklo i dr., dok će se u reciklažnom dvorištu moći odlagati glomazni otpad i namještaj, tu je i drobilica koja će ga drobiti – istaknuo je Bosilj, dodavši da se u reciklažnom dvorištu može odložiti i građevinski otpad, i to dva puta godišnje po 200 kila po građaninu, a može se predati i građevinski materijal koji sadrži azbest.

Ne postoji vrsta otpada koju građani ne mogu predati Čistoći koja je ovlašteni davatelj usluge, rekao je Bosilj, te je tom prilikom apelirao da građani koriste ovo reciklažno dvorište, kontejnere i kante u kućanstvima i po gradu te da ne bacaju otpad u prirodu.

Opremljenost

Direktor gradske tvrtke Čistoća Zoran Svetec rekao je da je novo Reciklažno dvorište površine 4100 kvadratnih metara.

– Ono je opremljeno s osam rolo kontejnera, četiri pred kontejnera, sedam otvorenih kontejnera, tri eko skladišta, tri modularna spremišta za tekući otpad te dva eko kontejnera za otpadna ulja. Ovdje se zaprima 51 različita vrsta otpada – kazao je Svetec i dodao da je prošle godine u Reciklažnom dvorištu 1 zaprimljeno 50 tona različitih otpada, a plan za ovu je da oba reciklažna dvorišta zaprime barem 25 posto više otpada.

Reciklažno dvorište počinje s radom danas u 13 sati i radno vrijeme će biti od ponedjeljka do petka od 13 do 20.30 sati, s pauzom od 16.30 do 17. U subotu će raditi od 6 sati do 13.30, s pauzom od 9.30 do 10 sati.

Staro reciklažno dvorište radit će od utorka do četvrtka ujutro od 6 sati do 13.30, s pauzom od 9.30 do 10 sati.

mlpetrinjak/sjever.hr
22.01.2024.

Input your search keywords and press Enter.