Now Reading:
Najbolji KUD-ovi na 6. Županijskoj razglednici u Ludbregu: Nagrada za životno djelo Ani Rehvald iz Maruševca
Full Article 2 minutes read

Najbolji KUD-ovi na 6. Županijskoj razglednici u Ludbregu: Nagrada za životno djelo Ani Rehvald iz Maruševca

Najuspješnija kulturno-umjetnička društva iz Varaždinske županije predstavila su se u nedjelju u Ludbregu na 6. Županijskoj razglednici, koju je organizirala Zajednica kulturno-umjetničkih udruga Varaždinske županije zajedno s domaćinima, KUD-om „Anka Ošpuh“ Ludbreg.

Na smotri, koja je održana pod pokroviteljstvom Varaždinske županije i Grada Ludbrega, nastupili su pobjednici županijskih smotri: Dramska skupina „Komedijaši” KUU Stažnjevec, Tamburaški sastav i ženska vokalna skupina KUD-a „MAK” Trnovec, Tamburaški sastav KUD-a Klaruš Maruševec, KUD Salinovec, Limena glazba DVD Bednja, Vokalni sastav „Acapella” KUD-a Zavičaj Sračinec, Ženski vokalni sastav „Pajdašice” KUD-a „Anka Ošpuh” Ludbreg i Varaždinski folklorni ansambl.

Svi oni su županiju uspješno predstavljali na državnim susretima u organizaciji Hrvatskog sabora kulture. Varaždinski folklorni ansambl je na državnim susretima osvojio 3. nagradu, a Tamburaški orkestar KUD-a „MAK” i Vokalna skupina „Acapella” Sračinec zlatne plakete. Srebrne plakete su pak osvojile „Pajdašice” iz Ludbrega i Tamburaški sastav KUD-a Klaruš Maruševec.

Čestitke na odličnim rezultatima, kao i na predanom radu na očuvanju tradicijskih plesova, pjesama i kajkavskoga jezika je svim društvima, njihovim članovima, voditeljima i predsjednicima uputio župan Anđelko Stričak, koji je posebne pohvale na odličnoj organizaciji županijskih smotri i 6. Županijske razglednice uputio Zajednici kulturno-umjetničkih udruga Varaždinske županije na čelu sa Zlatkom Pehardom. U Centru za kulturu i informiranje „Dragutin Novak“, u kojem se tražilo mjesto više, dobrodošlicu je svima zaželio gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić.

Nakon nastupa koji su oduševili publiku, predsjednicima društava i voditeljima uručena su priznanja Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Varaždinske županije za osvojena prva mjesta na županijskim smotrama te uspješne nastupe na državnim smotrama.

Nagradu za životno djelo na području kulturno-umjetničkoga amaterizma za 2023. godinu župan Stričak je uručio Ani Rehvald iz Maruševca.

Ana Rehvald, 82-godišnja umirovljena učiteljica koja je od 1963. do 1997. godine radila u OŠ Gustav Krklec Maruševec, punih je 25 godina predsjednica KUD-a „Klaruš“ Maruševec. Upravo je ona 1998. godine zajedno s nekolicinom zaljubljenika u tradicijsku i folklornu baštinu maruševečkoga kraja osnovala to kulturno-umjetničko društvo. Od tada do danas obnaša dužnost predsjednice te je jedna od zaslužnijih pojedinaca za uspješan rad tog Društva i očuvanje maruševečkih jurjevskih običaja te očuvanje i predstavljanje maruševečke ženske narodne nošnje.

sjever.hr
22.01.2024.

Input your search keywords and press Enter.