Now Reading:
KUD „Katruže” Ivanovec rezimirao bogatu 2023. godinu i najavio organizaciju 18. smotre „Pjesmarica naših mamica”
Full Article 3 minutes read

KUD „Katruže” Ivanovec rezimirao bogatu 2023. godinu i najavio organizaciju 18. smotre „Pjesmarica naših mamica”

Kulturno umjetničko društvo „Katruže” iz Ivanovca održalo je prošlog vikenda svoju redovnu Godišnju izvještajnu skupštinu.

Tako je u prostorima Doma kulture pritom dan godišnji Izvještaj o radu, usvojen Plan i Program rada za 2024. godinu, a uz još nekoliko redovnih točaka dnevnog reda, prilika je poslužila za sumiranje uspješne 2023. za vokalnu skupinu, dramsku družinu, dječju skupinu te male folkloraše i tamburaše.

Kako je pritom napomenula predsjednica KUD-a Slavica Petković, iza njih je nastupima bogata godina, za koje su zaslužni voditelji sekcija Vinko Jakupak, Natalija Guterman Vuk, Saša Sabol, Marko i Teodor Počekaj, Sanja Kolarić – Purgar, kao i svi članovi, amateri koji čuvaju međimursku popevku, sakralne napjeve, običaje, ples i glumu te ih prenose na mlađe naraštaje.

– Interes cijelog društva je očuvanje i promocija vrijednosti kulturnog blaga našeg podneblja na ideji očuvanja izvornosti i tradicije – naglasila je predsjednica te posebno istakla ponos što su s radom prošle godine krenuli dječja skupina, mali folkloraši i tamburaši.

Poseban cilj društva je potaknuti da im se pridruži što više mladih, ali i da najnovije sekcije rastu i napreduju. I dalje će nastaviti sa sudjelovanjem na mnogobrojnim kulturnim manifestacijama u našem kraju i diljem zemlje te inozemstvu, kao i stručnim usavršavanjem članova.

Pritom je s velikim zadovoljstvom među Ivanovčarima pozdravila uvijek rado viđenu gošću, gradonačelnicu Grada Čakovca Ljerku Cividini, koja je priliku iskoristila kako bi svim članovima KUD-a zahvalila na svemu što čine za kulturu i tradiciju, ali i samu prepoznatljivost mjesta, Čakovca i Međimurja općenito.

– Jedno ste od onih kulturno umjetničkih društava koje ne samo da svojim aktivnostima čuva naše folklorno naslijeđe, već organizacijom manifestacija isto promovirate i razvijate. “Pjesmarica naših mamica” manifestacija je po kojoj je Ivanovec prepoznatljiv širom Međimurja te ove godine postaje punoljetna, što pokazuje koliko se ukorijenila i koliko je takva smotra potrebna, ne samo vama koji se aktivno bavite folklorom, već i svima nama. Važnim smatram i što pozornost dajete mladima, upravo je nedostatak i nezainteresiranost mladih glavni problem KUD-ova u Hrvatskoj, no vjerujem da ako se pravilno prezentiraju, vaše aktivnosti itekako mogu biti zanimljive i mlađim generacijama. Pohvalno je i što njegujete suradnju s društvima u Međimurju, Sloveniji i Mađarskoj te što i druge koji vole međimursku narodnu pjesmu, svake godine imamo prilike vidjeti u Ivanovcu – rekla je gradonačelnica te im čestitala na uspješnoj i bogatoj godini, ali i zaželjela jednako takvu 2024.

Sjednici su prisustvovali i voditelji sekcija unutar KUD-a, članovi, predsjednici i predstavnici udruga s područja mjesta te gosti, a sve je pritom pozdravila i Melita Kraljić, predsjednica VMO Ivanovec.

– Za početak se pridružujem čestitkama i zahvaljujem za sve vaše nastupe koji pokazuju snagu zajedništva Ivanovca. Kulturna baština i manifestacije tradicija su našeg kraja, kako smo svjesni da strast prema umjetnosti unapređuje zajednicu. Svim svojim članovima zajedno s nama omogućujete prostor gdje pojedinac ima mogućnost doprinositi veličini naše sredine, na čemu vam hvala. Želim vam da nastavite rasti te da uključite još više članova i podupiratelja – naglasila je predsjednica VMO.

U 2024. godini tako nas očekuje 18. županijska smotra “Pjesmarica naših mamica” sredinom listopada, a KUD “Katruže”, između ostalih aktivnosti, pripremit će i video spot s međimurskim popevkama te organizirati međunarodni tamburaški kamp.

foto: cakovec.hr
sjever.hr/cakovec.hr
22.01.2024.

Input your search keywords and press Enter.